Grci spremni da se zaraze HIV-om zbog 700 evra mesečne pomoći!

0559007.73

U novom izveštaju SZO navodi se da zbog ekonomske krize, pojedini građani Grčke sami sebe zaraze virusom HIV da bi imali pristup brojnim povlasticama.

Svetska zdravstvena organizacija u izveštaju pod nazivom “Pregled socijalnih faktora i zdravstvenih podela u evropskom regionu SZO” zaključuje da su nezaposlenost i mere štednje teško pogodile građane Evrope, posebno u Grčkoj, gde je stopa nezaposlenosti 27 odsto.

Prema izveštaju, broj obolelih u Grčkoj od HIV-a u značajnom je porastu od 2008, a pretpostavlja se da su oko polovine “samozaraženi”, kako bi mogli da dobiju 700 eura mesečno i brži ulaz u programe za primanje lekova.

U Grčkoj je od 2007. do 2009. godine broj samoubistava povećan za 17 odsto. Tokom 2010. godine broj samoubistava porastao je za 25 odsto. Pogoršanjem krize početkom 2011. godine, broj pokušaja samoubistava povećan je do 40 odsto.

“Broj ubistava i krađa je udvostručen. Prostitucija je, takođe, u porastu, najverovatnije kao odgovor na ekonomske poteškoće”, istaknuto je u izveštaju.

Prema podacima SZO, pristup zdravstvenom osiguranju u Grčkoj umanjen je zbog smanjenja budžeta za bolnice za 40 odsto. Oko 26.000 radnika u zdravstvu, među kojima je 9.100 lekara, moglo bi da ostane bez posla.

U maju 2010. godine Evropska centralna banka, evrozona i Međunarodni monetarni fond (MMF) saglasili su se da se Grčkoj odobri paket finansijske pomoći vredan 110 milijardi eura. Zauzvrat, Atina je morala da preduzme teške mere štednje.

Građanima Grčke povećan je porez iako su im plate i penzije bile smanjene, a svaki šesti mladi Grk trenutno je bez posla.

sandzakhaber / izvor: Srna

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO