Glasanje i na 35 biračkih mesta u inostranstvu u 20 zemalja

Na predsetojećim parlamentarnim izborima 16. marta glasaće se na 8.262 biračkih mesta u Srbiji, kao i na 35 biračkih mesta u 20 država
Državljani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu i upisani su u jedinstveni birački spisak to pravo će moći da iskoriste ukoliko su do 22. februara, preko DKP Srbije u zemlji boravka, podneli zahtev da glasaju u inostranstvu.

Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini – u Sarajevu i Banjaluci.

U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta – u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Dizeldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu , a u SAD na tri – Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj – Istanbulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – Abu Dabiju, u Francuskoj – Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj – Bernu i Cirihu.

Republička izborna komisija je, na predlog Minostarstva spoljnih poslova, odredila 35 biračkih mesta za glasanje u inostranstvu u 20 država, a kriterijum za otvaranje biračkog mesta jeste prijavljenih najmanje 100 birača.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO