Gemaljević zaključuje – U školama piju alkohol, tuku se i puše

Novi Pazar –  Načelnik odeljenja policije u Novom Pazaru Saša Gemaljević upozorio je danas da je sve više učenika koji čine najteža krivična dela. Nasilje u školama sve je zastupljenija pojava u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Maloletnici veoma često snimke tuče sa svojim vršnjacima postavljaju na internetu i na taj način reklamiraju nasilje, što, kako kažu stručnjaci, predstavlja veliku opasnost za decu.

Policijska uprava u Novom Pazaru upozorava na ovaj problem i poziva nadležne instutucije da zajedno sa policijom rade na rešavanju ovog problema.

Načelnik Odeljenja policije u Novom Pazaru Saša Gemaljević kaže za Regionalnu televiziju da je sve više učenika koji čine najteža krivična dela.

-Imamo veliki broj učenika nižih razreda koji svojim vršnjacima nanose teške telesne povrede. Ovaj problem, pored policije, moraju rešavati i druge institucije kao što su škole, sud, tužilaštvo, lokalne samouprave, školske uprave, centri za socijalni rad ali se moraju uključiti i roditelji, rekao je Gemaljević.

U policiji kažu da je uloga roditelja veoma velika i da oni moraju preuzeti svoju odgovornost i učiniti sve što mogu kako bi kontrolisali svoju decu.

-Neki roditelji deluju nezainteresovano i to nam je neshvatljivo. Roditelji moraju deci pretresati školske torbe, moraju pratiti gde im dete ide pre i posle škole i da li uopšte ide na nastavu, kaže Gemaljević i dodaje da se mnogi učenici na času ponašaju nasilnički i nepristojno.

On kaže da često dobija žalbe od nastavnika koji kažu da nekada nisu u stanju da održe čas je rim učenici to nedozvoljavaju.

-Žale se kako učenici piju alkohol na času, puše cigarette, drže noge na klupama… Profesori neće javno o tome da govore ali bi trebalo da otvoreno pričamo o tome jer samo tako možemo rešiti ove problem, rekao je on i dodao da je u porastu i nasilje u porodici a da su žrtve najčešće žene i deca.

Policijska uprava u Novom Pazaru, koja pokriva još i Sjenicu i Tutin, ima nekoliko programa koje realizuje sa ciljem smanjenja procenta nasilja u školama i u porodici.

Međutim učinak školskih policajaca stoji pod znakom pitanja jer u Novom Pazaru u blizini škola često se dešavaju tuče, ubadanja noževima i druga teška dela.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO