Evropi predstoji najhladnija zima

Eksperti prognoziraju da će Evropa ove godine biti suočena sa jednom od najhladnijih zima.

winter

Ruska radio stanica „Glas Rusije“ izvestila je, kako prenosi bečki dnevnik „Esterajh“ da Evropi preti zima veka.

Nemački ekspert Dominik Jung ističe da mu je već sada hladno samo od gledanja meteoroloških karata i modela.
On je istakao da je moguće da ćemo biti suočeni sa najhladinijom zimom u poslednjih 100 godina. Jung ističe da će pre svega januar i februar biti obeleženi jako niskim temperaturama, i da bi se moglo računati otpoljenjem tek od aprila iduće godine.

Kao razlog za ove prognoze on je naveo arktičke struje koje dopiru do Evrope, a uz to i niža aktivnost sunca.

Nedeljko Todorović: Ne očekujemo posebno hladnu zimu
Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže za “Blic” da ne očekuje ništa posebno hladnu zimu, već vrlo uobičajenu za ovo podneblje.
Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović, koji se takođe prognozama bavi na osnovu aktivnosti sunca, kaže da svake godine ima neko ko kaže da će biti najhladnija zima, a pri tom ne postoji pouzdana metodologija kojom bi se to utvrdilo.

– Ne bih rekao da će biti najhladnija zima u poslednjih 100 godina. Mislim da će biti kao prošla, dakle uobičajena. Metode na osnovu aktivnosti sunca nisu najpouzdanije na dugi rok i sve se svodi na verovatnoću. Postoje prirodni vremenski ritmovi koji nam donose na svake tri do četiri godine hladniju zimu, pa onda svaku sedmu-osmu i na kraju svaku 22. zimu, što se pripisuje zimi 2004-2005. godine. Zima 2011-2012. je bila hladnija, što se pripisuje ciklusu na sedam-osam godina, pa ako je suditi na osnovu tih ciklusa, predstojeća zima bi trebalo da bude uobičajena za ove prostore, što znači prosek oko nule tokom januara i dva-tri stepena više u februaru – kaže Todorović.

On dodaje da sunce jeste to koje diktira vremenske prilike, ali je jako teško utvrditi njegove zakonitosti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO