Evo kako da kupite akcije Fejsbuka i Tvitera u Srbiji!

Berza

Akcije “Fejsbuka” i “Tvitera” moguće je kupiti, a da ne mrdnete iz Srbije!

Trenutno akcija “Fejsbuka” vredi 46 dolara, a “Tvitera” 41 dolar.

Akcije ove dve kompanije kotiraju se na berzi Nazdak (NASDAQ) i svaki građanin Srbije može da ih kupi preko domaćeg ili stranog brokera.

U slučaju da se opredelite za domaćeg brokera, potrebno je da brokerska kuća koju ste odbrali ima sklopljen ugovor s investicionim kompanijama koje imaju pristup Nazdaku.

– Akcije bilo koje strane kompanije moguće je kupiti direktno na tržištu na kojem se kotiraju preko ovlašćenih njihovih brokera – kaže Nenad Gujaničić iz Wise brokera.

Koliko je novca potrebno za ovaj poduhvat?

Gujaničić kaže da to zavisi od količine novca koju potencijalni investitor želi da uloži.

– Za veće sume, ukupni trošak ne bi trebalo da bude veći od 1 odsto. U kupovinu akcija se ne ide bez nekoliko hiljada evra, ukoliko želite nešto i da zaradite. Konkretno, za uloženih 10.000 evra, ne bi trebalo da imate veći trošak od 100 evra – dodaje naš sagovornik.

Kada sklapate ugovor s brokerom, u njemu tačno navodite koliko novca želite da uložite i na koji vremenski period. Minimum koji morate da uložite je ograničen vrednošću akcije.

Pare-

Da li se isplati kupiti akcije “Tvitera” ili “Fejsbuka?

– Da li su neke akcije skupe ili ne veoma je teško utvrditi, pošto na to utiče veoma veliki broj faktora. Generalno govoreći, ukoliko kompanija nastavi da raste i uspe da povećava profit, taj trend bi trebalo da slede i njene akcije. To znači da što je firma na duži rok uspešnija, povećavaju se i njene akcije – kaže on.

Ipak, treba biti oprezan naročito kad su u pitanju veoma poznate kompanije čiji smo i mi korisnici, poput “Fesjbuka” i “Tvitera”, jer to samo po sebi ništa ne znači sa aspekta potcenjenosti.

– Štaviše, kompanije koje su se tek pojavile na berzanskom tržištu, a imaju planetarnupopularnost, mogu da stvore euforiju i nerealnu vrednost akcija. Najbolje bi bilo da se neiskusni ulagači najpre okušaju na domaćem tržištu, gde ima solidan broj dobrih kompanija kao što su NIS, Metalac i Fitofarmacija, a čije akcije su očigledno veoma potcenjene – kaže Gujaničić.

SandzakHaber.net

Izvor: Telegraf

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO