Euro NCAP: Koji automobili su najbolji u izbegavanju sudara?

euroncap 43

Tehnologija u automobilima napreduje iz dana u dan, pa je bilo samo pitanje vremena kada će Euro NCAP organizacija početi da ispituje bezbednosne uređaje za izbegavanje sudara koji su danas sve više u upotrebi. Ovo nezavisno evropsko telo za testiranje bezbednosti novih vozila objavilo je podatke sa prvih ispitivanja sistema za izbegavanje udara.

Tehnologije uređaja za autonomno kočenje u iznenadnim situacijama (AEB) koji danas postoje na tržištu mogu da se podele u dve grupe. Gradski AEB sistemi rade pri malim brzinama i cilj im je izbegavanje sudara otpozadi koji prouzrokuju povrede vrata putnika.

Međugradski AEB uređaji služe za sprečavanje sudara pri većim brzinama i preventivu od teških i fatalnih povreda, koji su posledica vozačeve nepažnje ili umora.

Euro NCAP je testirao oba tipa uređaja i ocenjivao ih od 1 do 3, što se odnosi na dobar, adekvatan ili marginalan rezultat.

U prvom slučaju ispitivani su gradski AEB sistemi, i to pri brzinama do 50 km/h, u situaciji kada su vozila bila vrlo blizu jedno drugom, i vozaču nije ostavljena mogućnost za reakciju.

Najbolje ocene su ostvarili “PRE-SAFE Brake” sistem kod mercedesa E-klase (maksimalna 3 boda), City Safety & Collision Warning kod volvoa V40 (2,9) i “Forward Collision Mitigation” kod micubiši autlendera (2,1), dok su “adekvatni” bili “City Safety” kod volvoa XC60 (1,9), “City Brake Control” kod fijata 500L (1,8) i “Active City Stop” kod ford fokusa (1,7 bodova).

Pri većim brzinama su rađeni i testovi kada je vozač stigao i kada nije stigao da reaguje, i to pri brzinama do 80 km/h.

Ponovo je “PRE-SAFE Brake” kod mercedesove E-klase bio u vrhu sa 2,9 bodova, “City Safety & Collision Warning with Full Auto-Brake” kod volvoa V40 je osvojio 2,6 bodova, a “Front Assist” kod VW golfa je dobio 2,2 boda i takođe ocenu dobar.

Uređaj kod micubiši autlendera je ocenjen kao adekvatan (1,9 bodova), a kod honde sivik kao marginalan (0,44 boda).

Izvor: Vijesti.me

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO