Etihadov avion “air Serbia” sleteo na aerodrom u Beogradu

BEOGRAD – Prvi avion Erbas A319 kompanije “Er Srbija” (Air Serbia) sleteo je danas na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

20131019-132500.jpg

Avion je na aerodrom gde su prisuštvovale brojne novinarske ekipe sleteo nešto pre 13 sati u u pratnji dva aviona Vojske Srbije MIG 29.

Vizuelni izged aviona je takav da je na repu predstavljen stilizovan grb srednjevekovne Srbije sa dvoglavim belim orlom.

Logo je rađen na osnovu elemenata Miroslavljevog jevanđelja i Dušanovog zakonika, čijom kombinacijom je napravljen moderan logo dvoglavog orla.

Reč je o avionu “Erbas” A319 i to je prvi avion nove nacionalne aviokompanije “Er Srbija” koji je iznajmljen za njene potrebe.

Na njemu piše “Er Srbija” i bele je boje, sa dodatim plavim i crvenim detaljima.

Kompanija “Er Srbija” počinje zvanično da radi 26. oktobra, kada je planiran let za Abu Dabi.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je juče da će za tačno sedam dana poleteti prvi avion kompanije “Er Srbija”.

Rekao je da će to biti najmoderniji avion, s enterijerom koji će biti lepše uređen, nego u najpoznatijim svetskim kompanijama.

Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta sa “Etihad ervejzom” sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je predviđeno da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 odsto kapitala srpske avio-kompanije.

Predviđeno je da “Jat ervejz” počne da posluje kao “Er Srbija” i da srpska avio-kompanija s “Etihadom”, kao strateškim partnerom, ima flotu od 10 novih “Erbasovih” aviona.

Zbog toga je početkom septembra 40-ak pilota “Jata” poslato na obuku za pilotirenje erbasom u Nemačku.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO