Erdogan – Turska došla u stanje da MMF-u da pozajmicu od pet milijardi dolara.

Recep Tayyip Erdogan je kazao da Turska 50 godina čeka na vratima Evropske unije [EPA]
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u srijedu vizni režim Evropske unije za Tursku.

20131106-221810.jpg

Tokom posjete Finskoj, on se obratio biznismenima na Tursko-finskom poslovnom forumu, prenosi Anadolija.

“Finska je uvijek podržavala Tursku na putu ka EU i kada je u pitanju bezvizni režim mi nemamo problema s Finskom. Ali, naprimjer, nas rastužuje to što su ukinute vize za zemlje Latinske Amerike, koje nemaju veze s EU-om. S druge strane, Turska je zemlja koja pregovara za članstvo, a još uvijek su tu vize za nas. Mi 50 godina čekamo na vratima. Kada pogledate sa ekonomske strane, sa strane sloboda i ljudskih prava, vidjet ćete da je Turska ispred mnogih zemalja članica EU-a”, rekao je Erdogan.

Ističući da je Turska uprkos globalnoj krizi ostala jaka te da je isplatila dug Međunarodnom monetarnom fondu, s kojim su većina zemalja potpisale stand by ugovor, Erdogan je kazao da je Turska došla u stanje da MMF-u da pozajmicu od pet milijardi dolara.

“Nažalost, uprkos svemu tome, ne možemo ubrzati odnose s EU-om onako kako bismo željeli. Ali, opet, želim se zahvaliti finskim prijateljima, koji su nas sve vrijeme podržavali. Očigledno je da postoji dio koji nam želi stvarati prepreke, umjesto da vide rast Turske kao prednost za EU. Mi ćemo ići dalje, bez obzira na sve prepreke ispred nas”, poručio je turski premijer.

Otvoreni pregovori

Turska je u utorak, na pristupnoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovore s EU-om u poglavlju Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, što je prvo poglavlje koje otvara nakon pauze koja je trajala duže od tri godine.

Turska ima status kandidata od 1999. godine, a pristupne pregovore počela je u oktobru 2005. godine – isti dan kada i Hrvatska – no, u posljednje tri godine nije otvorila niti zatvorila nijedno poglavlje.

Dio pregovaračkih poglavlja je zamrznut, jer Ankara odbija normalizirati odnose s Kiprom, a zastoju pridonose nevoljkost više utjecajnih zemalja članica da Turska ikada postane članica.

Od 33 poglavlja Turska je do sada otvorila pregovore u njih 13, a zatvorila samo jedno i to ono najlakše – Nauka i istraživanje.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO