Erdogan poručio da su Turci i Kurdi zauvijek braća – foto

DIJARBAKIR – Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je prilikom današnje posjete Dijarbakiru, gradu na jugoistoku zemlje sa pretežno kurdskim stanovništvom, da su Turci i Kurdi, ali i drugi narodi u toj zemlji oduvijek bili i da će ostati braća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Foto FB Redzep Tajip Erdogan official
Foto FB Redzep Tajip Erdogan official

“Dijarbakir je bratski grad. Mi smo oduvijek bili braća i tako će ostati zauvijek. Zauvijek smo jedni uz druge”, rekao je turski premijer u obraćanju građanima tog grada.

Erdogan je govor započeo riječima renomiranog pjesnika Sezaija Karakoca da “Dijarbakir ne pripada samo Turcima, Kurdima i Arapima, već pripada svima nama”.

Napominjući da su vladari prije nekoliko stotina godina utvrdili granice, Erdogan je izjavio da se niko ne može umiješati u njihove odnose, čak ni u njihovu zajedničku historiju, civilizaciju i budućnost.

“Ako u Dijarbakiru vlada mir, u Erbilu će također vladati isto. Dijarbakir će biti u miru i blagostanju, kao i ostatak Turske”, rekao je Erdogan.

Također je podsjetio stanovnike da i oni imaju veliku odgovornost. Rekao je i da želi da Dijarbakir bude posrednik i vodič u novom procesu i dodao da neće dozvoliti da jednopartijske vladavine dominiraju južnoistočnom Anadolijom. Erdogan je naaglasio važnost procesa razoružavanja uspostavljanja trajne stabilnosti na jugoistoku Turske i na sjeveru Iraka.

Turska vlada postigla je ranije sporazum u posrednim pregovorima sa vođom terorističke organizacije PKK Abdullahom Ocalanom, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kaazne, a kojim se predviđa razoružavanje pripadnika te organizacije i njihovo napuštanje teritorije Turske, što je u velikoj mjeri i ispoštovano.

dijar6 dijar5 dijar4 dijar3 dijar2

Foto FB Redzep Tajip Erdogan official
Foto FB Redzep Tajip Erdogan official

izvor.TRT>AA>vijestiba Foto FB Redzep Tajip Erdogan official

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO