Erdogan: 95 posto njih prije nije ni čulo za Gezi park, vaš premijer se tamo rodio

ANKARA – U obraćanju velikom broju simpatizera i članova Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari, turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je demonstrante da prekinu proteste.

ISTANBUL ATATURK AERODROM
Erdogan u obracanju pristalicama

“Oni koji ne budu poštovali moć ovog naroda, tu cijenu će i platiti. Pozivam braću, koji su u Ankari, Kizilayu, Kugulu Parku i drugim mjestima prevareni i zavedeni, molim vas da prestanete sa protestima”, poručio je Erdogan.

Poručivši da Turska jačajući korača u budućnost, rekao je da unutra i vani ima onih koji se zbog toga osjećaju nelagodno.

“Mogu li međunarodni mediji pozitivno sanjati o Turskoj. Oni imaju svoje produžetke unutra. Sada napadaju našu vladu sa pisanim i vizuelnim medijima. S kim to zajedno rade? To rade zajedno sa kamatnim lobijima, zajedno sa nacionalnim i međunarodnim kamatnim lobijima”, rekao je turski premijer.

Erdogan je tokom svog govora podsjetio da je Turska imala dug prema MMF-u od 23,5 milijardi dolara te da se neki nelagodno osjećaju zbog toga što je Turska zatvorila stranicu MMF-a.

“U kasi Centralne banke bilo je 27,5 milijardi dolara, a sada ima 130 milijardi dolara. Ovdje se ne radi o slučaju Gezi parku na Taksimu. Nije problem u tome što je 15 stabala presađeno na drugo mjesto. Pitajte ih da li su ikada prije bili u Gezi parku. Vjerujte da ih 95 posto prije nikada nije čulo za Gezi park. Ali vaš premijer se tamo rodio i osam godina igrao fudbal na stadionu odmah ispod Gezi parka”, kazao je Erdogan.

On je naglasio da je tokom posljednjih 10 godina, od kada je stranka Pravde i razvoja (AK) na vlasti, u Turskoj zasađeno dvije milijarde i 800 miliona stabala, od čega je dvije milijarde sadnica.

“Obraćam se mladima. Premijer ove zemlje nije premijer nekih lobija. Premijer ove zemlje je glas mirnih masa. Mi smo uz one koji nemaju nikoga. Mi smo uz potlačene i protiv smo tlačitelja. Mi smo to i u Turskoj i u cijelom svijetu. I uvijek će tako biti”, zaključio je Erdogan.

(akos.ba/anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO