Emir Turkušić – Granate koje su pale na pijacu Merkale proizvedene u Srbiji

Minobacačka granata koja je ispred tržnice Markale u avgustu 1995. ubila i ranila desetine građana Sarajeva bila je proizvedena u fabrici “Krušik” u Valjevu (Srbija) dvije godine ranije, posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću tadašnji istražitelj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH Emir Turkušić.

Markale screenshot youtube
Markale screenshot youtube

Turkušić, koji je u istrazi o eksploziji na Markalama učestvovao kao član tima za kontradiverzionu zaštitu MUP-a BiH, izjavio je da je na stabilizatoru granate bila pronađena oznaka KV-9307, što znači da je projektil bio proizveden u valjevskom “Krušiku” u julu 1993. godine.

Istu oznaku su imale još četiri granate koje su istog dana eksplodirale u blizini Markala – u ulici Oslobodilaca Sarajeva, par stotina metara dalje.

Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem u periodu od 1992. do 1995. godine. Prema optužnici, granatu koja je ubila 43, a ranila 75 građana na Markalama 28. avgusta 1995. ispalila je VRS.

Kako je Turkušić izjavio, ugao i pravac doleta granate, koje je istragom utvrdila sarajevska policija, pokazali su da je projektil doletio sa 2.400 metara udaljenosti iz pravca u kojem su bili položaji VRS-a. Tačno mjesto ispaljivanja, prema iskazu svjedoka, mogli su utvrditi samo radari, a istražitelji ne, niti im je to bio zadatak.

Tokom više od 100 istraga o eksplozijama u Sarajevu, Turkušić je utvrdio da su granate sa položaja VRS pogađale “pretežno” civilne objekte.

Turkušić je posvjedočio da “apsolutno nikada nije naišao na vjerodostojne dokaze” koji bi potvrdili da je Armija BiH (ABiH) granatama ciljala svoje građane.

Mladićev branilac Branko Lukić je na početku unakrsnog ispitivanja pitao svjedoka da li je čuo za izjavu pripadnika tajne policije BiH Nedžada Herende kako je za snajpersku metu uzimao civile u centru Sarajeva.

“Takvu izjavu nisam čuo, a u slučaju da je ona potpuno tačna, ničim ne demantuje moju izjavu”, odgovorio je Turkušić.

Na pitanje Mladićevog advokata da li je čuo da je 9. novembra 1993. ABiH ispalila “dvije granate na Trg Zavnobih-a” koje su “usmrtile četiri dječaka i učiteljicu”, svjedok je uzvratio da za to prvi put čuje.

“Mislim da je to dio propagande koja se upotrebljava u svakom ratu – obrtanje teza i neistina, to je takođe ratna municija”, rekao je Turkušić, poslije čega ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie upozorio da je dovoljno bilo da kaže da za incident nije čuo.

Odbrana će unakrsno ispitivanje svjedoka Turkušića nastaviti 28. augusta.

Mladić optužen je i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, saopćio je Birn Justice – Report.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO