Električni automobil “Tesla” najprodavaniji u Norveškoj

Untitled-1

Specijalista za luksuzna električna vozila, “Tesla Motors”, osvojio je norveške vozače, tako da je u septembru njegova glavna marka “model S” bio najprodavaniji automobil u ovoj državi, samo mesec dana nakon plasiranja na evropsko tržište.

Ovaj kalifornijski proizvođač uspeo je da ostvari učešće od 5,1 odsto na norveškom tržištu automobila, ostavivši iza sebe “golfa” za 0,5 poena.

Uspeh električnog automobila “Tesla” na ovom tržištu delimično se objašnjava podsticajnim merama koje je norveška vlada uvela za kupovinu i upotrebu ovih vozila, koje podrazumevaju besplatni parking i izuzimanje od obaveze plaćanja putarina. “Model S” je od početka ove godine prodat na tržištu SAD u 14.300 primeraka. Vrednost akcija “Tesla Motorsa” na Vol stritu porasla je za viče od 14 odsto. Ovaj uspeh iznenadio je pesimiste koji su očekivali da će akcije proizvođača električnih automobila pasti, nakon što su dosad ove godine porasle 280 odsto. Dobrom rezultatu doprinela je dostava 5.150 vozila tokom protekla tri meseca, čime su premašena “Teslina” očekivanja od 4.500 vozila.

Proizvodnja se povećala za 25 odsto, sa 400 na gotovo 500 vozila nedeljno. Iako u “Tesla Motorsu” priznaju da su im profiti, apsolutno gledajući, i dalje skromni, neto dohodak povećao se 70 odsto zahvaljujćii sve većoj potražnji za njihovim limuzinskim modelom “S”, koji je, inače, najpopularniji električni automobil i u Sjedinjenim Američkim Državama uprkos ceni od 70.000 dolara. Kompanija se agresivno širi na evropsko tržište, sredinom ovog meseca stigli su prvi automobili u Norvešku, Švajcarsku i Holandiju, a najavili su da do kraja ove godine planiraju da otvore i prvu prodavnicu u Kini. Već iduće godine “Tesla Motors” namerava da predstavi potpuno novi SUV model, i to pod oznakom “X”.

izvor: pressonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO