Egipatska vojska razmatra napad na pojas Gaze

70

Izvori iz egipatske državne sigurnosti, u razgovoru za novinsku agenciju Ma’an, ističu kako egipatska vojska priprema plan moguće vojne intervencije u Pojas Gaze, prenosi libanonski list Al-Akhbar.

Izvori tvrde kako su egipatski vojni zrakoplovi ušli u zračni prostor Pojasa Gaze te pritom razmotrili niz potencijalnih lokacija za napade u blizini granice, na mjestima Rafah i Khan Younis. Navodno je ovaj plan u razmatranju zbog sve intenzivnijih napada na položaje egipatske vojske na prostoru Sinaja, a vjeruje se kako se brojni militanti nalaze upravo na prostoru Pojasa Gaze.

“Sve opcije su otvorene, vojni zrakoplovi bi također mogli gađati vozila koja prevoze ilegalnu robu preko granice”, rekao je neimenovani izvor. Egipatska vojska tvrdi kako se trenutačno sukobljavaju s islamističkom skupinom koja je bazirana na prostoru sjevernog Sinaja i Pojasa Gaze.

“Egipatska vojska ne vjeruje da je stanovništvo Gaze uključeno u nasilje na Sinaju, no određene frakcije snažno podupiru sinajske skupine. Tuneli igraju ključnu ulogu u komunikaciji između dvije strane”, rekao je jedan visoki egipatski dužnosnik. “Nadalje, Hamas, unatoč činjenici da je njihova uloga ograničena, je odgovoran za kontroliranje tunela kao i za frakcije koje operiraju na prostoru Pojasa Gaze”, rekao je.

Eskalacija oružanih sukoba na Sinaju počela je nakon rušenja Muhameda Mursija s vlasti. Egipatska vojska optužila je Hamas za veze s Mursijem, ali i s militantnim skupinama na Sinaju. Problemi na ovom prostoru počeli su još i prije rušenja Mursija, tačnije neposredno nakon rušenja Mubaraka 2011. Pojedine informacije govore kako su militanti prokrijumčarili znatne količine iz Libije.

izvor(i): Al-Akhbar | Vijesti Ummeta |

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO