Egipat: Najveća masovna osuda na smrt

Egipatski sud osudio na smrt 529 članova Muslimanske braće, a sutra slijedi suđenje drugoj grupi od 700 optuženih.

Egipatski sud uputio je 529 članova Muslimanske braće muftiji, koji daje pravna mišljenja i ukaze, kako bi odobrio smrtnu kaznu koja im je izrečena, prenosi egipatska državna televizija.

Osuđenici su, kako se navodi, među 545 optuženih za ubistvo policajca, pokušaj ubistva dvojice drugih policajaca, napada na policijsku stanicu i druge činove nasilja.

“Sud je odlučio da osudi na smrt 529 optuženih, dok je 16 njih oslobođeno optužbi”, rekao je advokat Ahmed al-Sharif za Reuters.

Osuđeni imaju pravo žalbe.

“Ovo je najbrži sudski proces, a broj osuđenih na smrt je najveći u istoriji pravosuđa”, rekao je Nabil Abdel Salam, advokat nekolicine vođa Muslimanske braće, uključujući svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Državna televizija je prenijela vijest o presudi bez komentara. Portparol Vlade nije odgovarao na pozive, prenosi Reuters.

Sutra nove presude

Većina osuđenih je uhapšena tokom sukoba koji su izbili u južnoj oblasti Minya, nakon što su rasturena dva protestna kampa Muslimanske braće u Kairu 14. augusta.

Samo 123 optužena su bila prisutna u sudnici. Ostali se brane sa slobode, u bjekstvu su ili su oslobođeni.

U utorak se očekuje suđenje drugoj grupi od 700 optuženih, koji se terete za napade na ljude i državnu imovinu u južnom Egiptu u augustu prošle godine.

Vlada Egipta zabranila je organizaciju Muslimanska braća, te uhapsila brojne njene vođe i članove.

Gušenje organizacije počelo je svrgavanjem Mursija u julu 2013. godine.

sandzakhaber / Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO