Džudžević – Pozivam vjerske lidere na ujedinjenje Islamske zajednice

Novi Pazar – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević ocenio je da “u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni, kulturni i etnički identitet”, saopštilo je danas BNV.

Džudžević je, povodom 11. maja – Dana bošnjačke zastave – rekao da BNV “zahteva puno priznanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i mogućnost korištenja individualnih ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji”.

On je pozvao nadležne državne organe na usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim javnim službama u sandžačkim opštinama.

“U cilju ublažavanja višedecenijske nerazvijenosti područja Sandžaka i postizanja ravnomernog regionalnog razvoja, BNV poziva nadležne državne organe na intenzivniji infrastrukturni i sveukupni ekonomski razvoj i veća ulaganja na području Sandžaka“, rekao je Džudžević juče na prijemu povodom Dana bošnjačke zastave u Glavnom uredu veća.

On je dodao da BNV podržava proces objedinjavanja islamske zajednice na prostoru Srbije i pozvao verske poglavare na dijalog.

Povodom Dana bošnjačke zastave juče je održan tradicionalni prijem i podizanje zastave na jarbol ispred Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru, a akademiku Feridu Muhiću dodeljena je Zlatna plaketa Bošnjačkog nacionalnog veća.

Dan bošnjačke nacionalne zastave ustanovljen je na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, a obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće.

Ovaj dan u većini opština u Sandžaku je neradni, a na lokalnim institucijama pored državnih simbola, istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO