Džudžević: Bošnjaci ukidaju vić i ić u prezimenima!

NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatuEsad Džudžević najavio je da će prpadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.

Džudžević je rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u poslednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavuSrbjie i Crne Gore.

On je napomenuo da je reč o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.

Džudžević je to izjavio povodom obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.

On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obeležen ovaj praznik rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog veća 2014-2020.

Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog veća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Veće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšano realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.

Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna veća – jedno kojim je predsedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dve decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Samir Tandir.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO