Drma se nemačka vlada

Vlada nemačkog kancelara Angele Merkel, pogođena ovih dana slučajem socijaldemokrate Sebastijana Edatija optuženog za pedofiliju, nalazi se pred temom dvojnog državljanstva koja bi, ocenjuju analitičari, mogla da dovede do novog sukoba između koalicionih partnera – socijaldemokrata i demohrišćana.

Ideja tri nemačke pokrajine (Šlezvig-Holštajn, Rajnland-Pfalc i Baden-Virtemberg) u kojima su na vlasti socijaldemokrate i Zeleni, da se deci stranaca rođenoj u Nemačkoj, nezavisno od toga gde su odrasli, omogući dvojno državljanstvo, naišla je na ljutnju konzervativaca – Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelara Merkelove i njihove “sestrinske” partije, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera.

“Narušavanjem koalicionog ugovora ne postiže se poverenje”, rekao je generalni sekretar CSU Andreas Šojer, prenosi danas politički magazin “Špigel”, dok je zamenik Merkelove Tomas Štrobl (CDU) apelovao na vođstvo Socijaldemokratske partije (SPD) da zaustavi namere pokrajinskih vlasti u pitanju dvojnog državljanstva.

“Šef SPD Zigmar Gabrijel to mora da zaustavi”, rekao je Štrobl dnevniku “Rajniše post”.

Demohrišćani i SPD su se, posle septembraskih izbora, prilikom potpisivanja koalicionog ugovora sporazumeli da deca useljenika mogu dobiti dvojno državljanstvo samo ukoliko su rođena i odrasla u Nemačkoj, što se može dokazati potvrdom o školovanju.

Sada, međutim, tri nemačke pokrajine u kojoj su na vlasti SPD i Zeleni, žele, kako piše štampa, da preko Bundesrata, gornjeg doma parlamenta u kome su zastupljeni predstavnici pokrajina, “izboksuju” da deca stranaca, rođena u Nemačkoj, smeju da poseduju dva pasoša, iako nisu odrastala u Nemačkoj.

Šojer je pozvao Gabrijela da razjasni situaciju i kaže da li važi Gabrijelov potpis ispod koalicionog ugovora ili “trikovi” njegovih pokrajinskih šefova o dvojnom državljanstvu.

Poslanik Bundestaga Johaners Kars (SPD) “tvitovao” je pitajući da li demohrišćani mogu malo da prestanu da se ponašaju kao “uvređena mlada”.

Članovi SPD se, međutim, ocenjuju analitičari, ponašaju iznervirano pred “napadima” demohrišćana, od kada je bivši ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (CSU) podneo ostavku zbog Edatija, člana SPD i donedavno uglednog poslanika, sada optuženog za pedofiliju.

Fridrih se tereti za odavanje službene tajne, jer je, izgleda, u oktobru lane upoznao Gabrijela sa istragom protiv Edatija i time je, možda, kažu kritičari, mogao da utiče na to da Edati bude upozoren i ukloni dokaze o pedofiliji.

“Merkel & Zehofer su prisilili Fridriha na ostavku i sada SPD treba da ima osećaj griže savesti”, kritički je upitao socijaldemokrata Kars.

Posle afere Edati, koja je srušila jednog ministra, dvojno državljanstvo je nova, opterećujuća tema među koalicionim partnerima u kojoj socijaldemokrate brane ideju šefova vlada tri nemačke pokrajine.

“Reč je o novom, modernom pravu na državljanstvo”, rekao je šef vlade Šlezvig-Holštajna Torsten Albig (SPD) i dodao da integracija građana stranog porekla ima visoki prioritet.

Tema dvojnog državljanstva opterećivala je dugo koalicione pregovore, tako da je na kraju pronađen kompromis da, umesto stare pravne regulative po kojoj deca stranaca, ukoliko se do 23 godine ne odluče čije državljanstvo žele, automatski gube nemačko državljanstvo, zameni pravom na dvojno državljanstvom za decu, rođenu i odraslu u Nemačkoj.

“Ko milionima građana turskog porekla u Nemačkoj želi da pokaže da su ovde željeni, mora uvesti dvojno državljanstvo i to bezuslovno”, smatra zamenik predsedavajućeg turske zajednice Ajze Demir, povodom političke realnosti u kojoj, recimo, građani zemalja-članica Evropske unije (EU) imaju pravo na dvojno državljanstvo ili građani Irana i nekih drugih država, koji ne mogu dobiti ispis iz matičnog državljanstva.

Integracija miliona stranaca u Nemačkoj jedna je od važnih unutrašnjopolitičkih tema.

Statistika kaže da u Nemačkoj živi oko sedam i po miliona stranaca, odnosno, oko osam odsto ukupnog stanovništva 81-milionske države, među kojima su najbrojniji Turci.

sandzakhaber / izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO