Dodik: BIH će se raspasti ako se ne vrati dejtonskom konceptu

359677_dodik-foto-sinisa-pasalic03ras_f

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da će se Bosna i Hercegovina raspasti ukoliko se ne vrati izvornom dejtonskom konceptu, ili ne bude neka vrsta konfederacije ili zajednice država.
– Projekat unitarizacije BiH je propao. BiH se pokazuje kao nesposobna i neodrživa zemlja, koja živi na infuziji medjunarodne zajednice. Ona nema unutrašnji konsenzus na koji način će postojati, kako će se kretati dalje – naglasio je Dodik.

On je poručio da RS neće odustati od vraćanja nadležnosti koje su joj oduzete i prenesene na nivo BiH, mada će to, kako kaže, biti teško.

– I dalje smo na poziciji podrške onome što piše u Dejtonskom sporazumu. Sve što je oteto i nametnuto Srpskoj osporavamo i tražićemo reviziju prenosa nadležnosti na BiH, naravno, birajući trenutak kada ćemo to učiniti – istakao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, Srpska je u periodu kada je bila satanizovana morala da “proguta određene neugodne stvari” da bi opstala. On je za televiziju “OSM” na Palama, koju prenose banjalučki mediji, naveo da su se najdramatičnije promene i prenos nadležnosti na BiH desile kod fiskalnog sistema, koji se smatra ključnim za neku državu.

– Tako je napravljena Uprava za indirektno oporezivanje BiH i promenjen način finansiranja institucija BiH – naveo je Dodik.

Dodik je, međutim, istakao da je RS uspela da očuva fiskalni sistem, da su plate i penzije povećane, a da će početkom naredne godine to ponovo biti učinjeno, kao i da su realizovane i pokrenute mnoge investicije. Kada je reč o borbi protiv kriminala i korupcije, predsednik RS je istakao da je napravljena struktura policije koja je obezbedila sigurno okruženje u Srpskoj, kao i da je stepen kriminala i korupcije manji nego u nekim zapadnim zemljama.

– Eliminisana je vlast koja je produkovala sistem i mrežu organizovanih kriminalnih grupa na lokalnom nivou – dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS danas ima veći broj prijatelja nego ranije, navodeći, osim Srbije, Izrael, Italiju, Grčku…

sandžakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO