Davutoglu nakon susreta s Kerryem: Uskoro sastanak “Prijatelja Sirije”

davutoglu-nakon-susreta-s-kerryem-uskoro-sastanak-prijatelja-sirije

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, nakon današnjeg sastanka sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem, rekao je da su dogovorili da u najkraćem roku bude održan sastanak grupe „Prijatelji Sirije“.

Davutoglu je u zajedničkom obraćanju novinarima s Kerryem kazao kako su šef američke diplomatije i američki poredsjednik Barack Obama u značajnoj mjeri doprinijeli procesu normalizacije tursko-izraelskih odnosa.

On je dodao da je u roku od mjesec dana došlo do važnih regionalnih promjena, posebno kada je u pitanju „bliskoistočni mirovni proces“, te da su danas razgovarali o određenim koracima koje treba poduzeti u vezi sa ovom temom, ali i dolasku do rješenja po modelu “dvije države”.

Davutoglu je istakao da je juče telefonski razgovarao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i predsjednikom političkog krila Hamasa Halidom Mesalom.

„Gospodin Kerry odavde putuje u Izrael i Palestinu. Tamo će razgovarati o okvirno dogovorenim temama. Nadamo se da će u narednom periodu, kada je u pitanju palestinsko pitanje, u kontekstu dvodržavnog rješenja, početi novi proces uspostave granica iz 1967. godine“, rekao je Davutoglu.

Govoreći o odnosima sa Izraelom, šef turske diplomatije je rekao da je važno da, poduzimajući racionalne, ali principijelne korake, dođe do napretka u tri osnovne stvari.

„Nadamo se da će u narednom periodu na jedan zdrav način biti privedeni kraju i ostali procesi, te da će sve strane biti na dobitku i pokazati konstruktivan stav“, rekao je Davutoglu.

On je također podsjetio kako je mart bio “najkrvaviji mjesec tokom dvije godine sukoba u Siriji”. Prema Davutogluovim riječima, oko 7.000 Sirijaca je izgubilo život tokom sukoba koji traju između snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada i snaga opozicije.

On je naglasio važnost Ujedinjenih nacija u rješavanju sirijskog pitanja, kao i važnost SAD-a, ali posebno ulogu Turske kao susjedne zemlje.
izvor:TRT

(Agencija Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO