Danas se obeležava Međunarodni dan starih

Međunarodni dan starih – 1. oktobar, danas će u Srbiji biti obeležen nizom manifestacija, kako bi se skrenula pažnja na probleme starijih osoba, kojih u našoj zemlji ima više od 1,7 miliona.

penzioneri_odmor

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je Tanjugu da se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija nalazi u poodmakloj fazi demografskog starenja, jer je prema popisu iz 2011. godine, od 7.186.862 građanina Srbije, starijih od 65 godina bilo 1.177.766.

Janković je dodala da starijih od 85 godina ima 81.550, što je dobar trend koji pokazuje da dolazi do produženja životnog veka.Ona je dodala i da je, prema poslednjem popisu, 528.414 građana imalo između 60 i 64 godine.

“Sve su to podaci koji govore o neodložnoj i neophodnoj adekvatnoj podršci starima jer je građana starijih od 60 godina ukupno 1.714.330”, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, položaj starijih u Srbiji danas se nikako ne može nazvati dobrim i povoljnim, jer je najviše siromašnih među najstarijom populacijom, što je problem na kome treba da se radi u narednom periodu.

Ona je navela da će politika vlade i dalje biti podsticanje aktivnog starenja i prvenstveno, razvoj servisa i usluga koji su neophodni starima i u skladu sa njihovim potrebama.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, stari čine 16,8 odsto stanovništva i Srbija je sa prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, jedna je od najstarijih zemalja i to ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima.

Procenat osoba starijih od 65 godina će iznositi najmanje 22 odsto do 2030. godine, što je skoro svaki peti stanovnik, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u Srbiji, tokom prošle godine svaka druga osoba starija od 65 godina bila na bolničkom lečenju zbog bolesti srca i krvnih sudova, a zbog malignih bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva, na bolničkom lečenju našla se svaka treća osoba starija od 65 godina.

Sa starenjem, kako je navedeno, raste i rizik od demencije, a tokom prošle godine u bolnici je završilo 1. 401 stara osoba sa dijagnozom demencije.

Ukupno je 19.617 starih osoba hospitalozovano od posledica povreda i trovanja, a glaukom kao drugi najčešći uzrok slepila bio je uzrok hospitalizacije kod 1.358 osoba.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike će, u saradnji sa Gerontološkim društvom Srbije i Crvenim krstom organizovati manifestaciju “Budućnost kakvu želimo – ono što starije osobe govore, dugovečnost i razvoj: prilike i izazovi”.

Na svečanosti u Domu sindikata govoriće potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, a nastupiće i dečji hor “Čarolija”, sa dirigentnom Leontinom Vukomanović i hor Gerontološkog centra Beograd “Raspevana Šumadija”.

I laboratorija “Medlab” obeležić Svetski dan starih lica, tako što će besplatno uraditi osnovne analize krvne slike, šećera i masti za 70 štićenika Gerontološkog centra Novi Sad, koji potpadaju pod kategoriju socijalno najugroženijih starih lica.

Međunarodni dan starih biće obeležen i u Čačku akcijom pod sloganom “Od najmlađih za najstarije”” u okviru koje će učenici i gimnazijalci dodeliti poklone najstarijim sugrađanima i izvesti prigodni program. Dodelu poklona organizuju učenici Osnovne škole “Milica Pavlović” koji pohađaju nastavu građanskog vaspitanja i gimnazije, u saradnji sa Kancelarijom za mlade.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO