Danas saznaje: Tasovac ostaje, Ljajiću trgovina?

Beograd — Kako Danas nezvanično saznaje, u budućoj vladi će ostati, pored Krstića, i ministar Tasovac, a Ljajić će najverovatnije dobiti resor trgovine i rada.

Rasim Ljajić, predsednik SDPS i najjači od malih partnera SNS na proteklim izborima, ima garantovano mesto u vladi čiji će premijer biti Aleksandar Vučić i najverovatnije će mu pripasti resori trgovine i rada, nezvanično saznaje Danas.

Prema kalkulacijama u redovima naprednjaka, pored Lazara Krstića, koji će sigurno ostati na mestu ministra finansija, funkciju bi trebalo da zadrži i Ivan Tasovac, čijim su radom u Ministarstvu kulture i informisanja u SNS veoma zadovoljni. Ipak, Tasovac je nedavno izabran za direktora Beogradske filharmonije i pre svega će od njegove odluke zavisiti da li će ostati u Nemanjinoj 11. Mada uz ogradu da to od njega ne zavisi, lider SPO Vuk Drašković, koji je na izborima učestvovao na listi SNS, juče je za sebe rekao da bi bio odličan ministar spoljnih poslova. Funkcioneri PUPS, koalicionog partnera SPS, nezvanično su izrazili želju da njihova partija zadrži Ministarstvo rada i socijalne politike. Ipak, pored Rasima Ljajića, male su šanse da će im se ta ambicija ostvariti.

Nova Vlada Srbije biće izglasana najkasnije do 27. aprila i, kako je najavio budući premijerAleksandar Vučić, funkcionisaće kao najbolji tim, kakav je Bajern, a biće izbegnuta feudalizacija ministarstava. Ko će činiti taj uspešni tim, za sada nije poznato, jer Vučićev poziv za razgovore još nije stigao na adresu nijednog potencijalnog koalicionog partnera.

“Treba napraviti vladu koja će da funkcioniše kao tim, koja možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, nego vladu kao Bajern, koji ima izvanredan tim, on ima odlične pojedince, ali teško da su zvezde tog kalibra Riberi i Kros, ali kao što vidite igraju bolje“, rekao je juče Vučić u intervjuu za Dojče vele.

Konture tima biće poznate u subotu, na Predsedništvu SNS, kada će Vučić predstaviti program nove vlade, a vrh partije će ga ovlastiti da pregovara sa budućim partnerima. Potencijalni koalicioni partneri, koji naprednjacima u suštini nisu ni potrebni, jer bi sa 134 sopstvena mandata vladu mogli da formiraju i potpuno samostalno, još čekaju Vučićev poziv.

Socijalisti kažu za Danas da je za pregovore u njihovoj partiji ovlašćen predsednik Ivica Dačić i negiraju da je lider naprednjaka u ponedeljak u Briselu ponudio Dačiću mesto šefa diplomatije. Oni navode i da ih naprednjaci nisu još ni pozvali na razgovor, tako da kadrovskoj kombinatorici nema mesta.

U Tadićevoj Novoj demokratskoj stranci ističu da im nije jasno šta Vučić čeka, ali i nezvanično kažu da i ne očekuju da će stići poziv od njega.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da LSV ne može da govori poput SVM koja mesta želi u budućoj vladi. “U ovom momentu postoje dve nepoznanice. Prva je da li će nas naprednjaci pozvati u vladu, a druga je da li će za Ligu Vučićev program biti prihvatljiv ili ne. Kada odgovore na ta dva važna pitanja za nas dobijemo, moći ćemo da se bavimo i time da li LSV želi da uđe u vladu“, navodi Kostreš.

I Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina očekuje Vučićev poziv da učestvuje u budućoj vladi. SDA se poziva na velike, ostvarene rezultate Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Srbiji, na čijem čelu je bio Ugljanin.

U medijima se međutim Ugljanin ne spominje da će biti u budućoj Vladi.

PUPS zainteresovan za Ministarstvo rada

 

Partija ujedinjenih penzionera takođe očekuje poziv Aleksandra Vučića za razgovor o formiranju nove vlade .“Iako stranka još zvanično nije o tome razgovarala, stav većine je da želimo ponovo da budemo deo vladajućeg tima. Zainteresovani smo za Ministarstvo rada i zapošljavanja, koje smo i proteklih šest godina vodili“, kažu nezvanično u PUPS.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO