Danas je svetski dan životinja

WAD_LOGO

Svetski dan posvećen životinjama u Srbiji i u svetu obeležava se 4. oktobra u cilju promovisanja zaštite životinja, brige o njihovoj dobrobiti i ukazivanja na jaku vezu između ljudi i životinja. Svetski dan životinja, 4. oktobar, ustanovljen je 1931. godine tokom konvencije ekologa u Firenci koji su želeli da upozore na položaj ugroženih životinja. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja širom sveta. Njegovim obeležavanjem promoviše se zaštita životinja i briga o njihovoj dobrobiti.

Ove godine Svetski dan životinja u našoj zamlji obeležiće akcije koje će još jednom podsetiti na važnu povezanost ljudi, životinja i prirode i na neophodnost sprovođenja propisa i kažnjavanja pojedinaca koji svojim ponašanjem ugrožavaju društvo u celini. Besplatno savetovalište posvećeno temi odgovornog vlasništva održava se u pet frendli kafiću “Zumbul” u Kosovskoj 35 u Beogradu od 18 do 20 sati. Savetovalište je odlična prilika za sadašnje ili buduće vlasnike kuca i maca da dobiju besplatne savete u vezi gajenja, ishrane i vaspitanja svojih ljubimaca. Ove godine naglasak je na rešavanju problema u vezi sa ponašanjem pasa. Na štandovima će biti prisutni i veterinari, koji će davati stručne savete u vezi zdravstvene zaštite kućnih ljubimaca.

Organizatori Savetovališta su LINK PLUS i Kinološka akademija, dr Ana Batrićević, Felinološko društvo Le PETit, Škola AportGoat i Kinološko sportski klub Agility Bečmen. Osim toga povodom ovog dana u Dom omladine Beograda, aktivisti za prava životinja iz Novog Sada i Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti “Feniks” iz Beograda organizuju seriju projekcija filmova i tribinu pod imenom “Živo meso” sa početkom u 17 časova. Program obuhvata izbor filmova, od kojih je jedan dugometražni, koji će predstaviti presek situacije u oblastima surove eksploatacije životinja.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA
Ogroman broj odbačenih kućnih ljubimaca pati i svakodnevno umire na ulicama ili u neprikladnim prihvatilištima. Preko 60 milijardi kopnenih životinja godišnje se ubije samo za hranu ljudi, 50 miliona zbog krzna, i to na najsvirepije načine, a oko preko 600 hiljada njih strada u najstrašnijim mukama zbog laboratorijskih eksperimenata, samo u Evropi. Milioni nedužnih stvorenja širom sveta pate i umiru u industrijama zabave, tokom transporta i u mnogim drugim aktivnostima čoveka uvrštenim u sport i razonodu (lov, ribolov, cirkusi, borbe itd.).

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO