Danas je Svetski Dan muškaraca

Boy_Giving_Gift_to_Girl_H

Da li ste znali da je danas svetski Dan muskaraca?
Taj međunarodni praznik, koji su priznale i Ujedninjene nacije obeležava se od 19. novembra 1999. godine u 50 zemalja sveta na svim kontinentima, kao priliku da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajedinci, porodici, braku i poslu.

Tri su cilja obeležavanja ovog datuma. Prvi je podizanje svesti o zdravlju muškaraca i dečaka, jer svetske analize pokazuju da je životni vek muškarca u proseku 7 godina kraći od životnog veka žena.

Drugi cilj je rodna ravnopravnost i promocija jednakosti polova putem dijaloga. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 posto žena osetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera.

Promocija rodne ravnopravnosti zagovara tezu da savremeni muškarac
želi da živi u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama”, saopšteno je iz udruženja.

Treći cilj je isticanje pozitivnih muških uzora i primera u različitim oblastima društva, zbog čega je ofromljena internet stranica danmuskarca.ba, gde je građanima data mogucnost da predlažu i glasaju za kandidate za koje smatraju da treba da budu uzor muškarcima.

E pa drage dame, došao je dan da se i vi “otvorite”.

sandzakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO