Dačić: Dogovoren način odlazaka na Kosovo

Nakon još jednog kruga pregovora, kosovski premijer Hashim Thaci vjeruje da je ‘hladni rat Srbije i Kosova završen’.

dacic_thaci_epa_main

Nakon što je u Bruxellesu održana 17. runda dijaloga Beograda i Prištine, premijer Srbije Ivica Dačić je nakon sastanka rekao da su dogovoreni mehanizmi koji će omogućiti da se otklone problemi u vezi s organizicijom izbora i da srpski političari mogu da putuju na Kosovo prije, za vrijeme i poslije izbora.

U izjavi novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, premijer Dačić je naglasio da se tek treba vidjeti hoće li Priština poštovati dogovor.

„Ne mogu sto posto da garantujem da će to biti tako, jer smo se i ranije dogovarali, pa to što je dogovoreno nije bilo sprovedeno“, rekao je Dačić, ali je sastanak i trosatnu večeru s Thacijem i Ashton, održanu u zgradi Europske službe za vanjske poslove, ocijenio jednim od uspješnijih.

‘Hladni rat je završen’

Dačić je potvrdio kako je tokom večeri bilo riječi o nizu pitanja koja su predstavljala „kamen spoticanja“ u provedbi Briselskog sporazuma, prije svega o pripremama za lokalne kosovske izbore koji su zakazani za 3. studenog.

Ipak, nije direktno odgovorio na pitanje kada će posjetiti Kosovo.

„Kao što sam već rekao, više ne bih učestvovao u dijalogu da to nije dogovoreno“, rekao je i dodao da to pitanje „treba skinuti s dnevnog reda“.

Premijer Hashim Thaci, koji je s radne večere izašao malo prije Dačića, potvrdio je kako je sastanak bio konstruktivan, te najavio da će Beograd i Priština nastaviti raditi na dosljednoj provedbi Briselskog sporazuma.

Izbjegao je izravno odgovoriti na pitanje je li povučena zabrana kojom srpski dužnosnici ne mogu posjećivati Kosovo tokom predizborne kampanje, ali je konstatirao da je „hladni rat između Srbije i Kosova završen“.

„Zahtjevi za posjete bit će rješavani u skladu s procedurom u kosovskim institucijama“, rekao je Tachi, dodajući da će se „sloboda kretanja poštovati bez diskriminacije“.

Korisni i značajni razgovori

Kada je riječ o registraciji birača, dogovoreno je da se kroz određene mehanizme i kroz institute žalbe omogući glasanje za 10 do 12 tisuća birača sa sjevera Kosova, koje je prištinska Centralna izborna komisija (CIK) ranije odbila registrirati, a govorilo se i o izbjeglicama koje se nalaze u Srbiji.

„Cifra od 17 odsto prihvaćenih prijava za upis u glasačke spiskove je nedopustivo mala“, upozorio je Dačić, te najavio kako će Priština ubuduće uvažavati dokumente Komesarijata za izbjeglice Srbije što do sada nije bio slučaj.

Potvrdio je i to da je dogovoreno i sudjelovanje predstavnika Srba u kosovskom CIK-u i drugim nadzornim organima.

„Stalo nam je da izbori budu regularni i fer i da što više Srba izađe na izbore“, priznao je, ukazavši na to da je Srbija ispunila skoro sve svoje obaveze kad je riječ o pripremama za izbore.

Pozvao je sve kosovske Srbe da u što većem broju izađu na izbore, kako bi dobili vodstvo koje će biti legalno i legitimno u očima međunarodne zajednice, te podsjetio kako se na lokalne srpske dužnosnike „do sada gledalo kao na ilegalna i paralelna rukovodstva“.

Iduća runda dijaloga s Thacijem zakazana je nakon izbora.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, zadužen za Kosovo, sudjelovao je u pregovorima i objasnio novinarima da će odobrenje za posjet Kosovu dužnosnici iz Srbije, kao i dosada, tražiti preko EULEX-a.

Glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančič oglasila se nakon sastanka kratkom porukom na Twitteru, istaknuvši da je visoka predstavnica Ashton imala „korisne i značajne“ razgovore s dvojicom premijera.

Razgovori u Bruxellesu počeli su odvojenim susretima visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton prvo s premijerom Srbije Dačićem, a potom i s kosovskim premijerom Thacijem, nakon čega je uslijedila radna večera koja je trajala tri sata.

Izvor: balkans.aljazeera.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO