CIA objavila tajne dokumente o ratu u BiH

Centralna obavještajna agencija SAD (CIA) objavila je oko 300 dokumenata u vezi sa ratom u Bosni i Hercegovini.
Dokumenti se uglavnom odnose na pitanja mehanizama donošenja odluka na obavještajnom i predsjedničkom nivou, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini između 1992-1995. godine.

cia-objavila-tajne-dokumente-o-ratu-u-bih_trt-bosanski-23890

U povodu objave tajnih dokumenata o ratu u BiH, u gradu Little Rock, u američkoj saveznoj državi Arkansas održan je sastanak kojem su prisustvovali američki predsjednik u vrijeme rata u BiH Bill Clinton, bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica Ujedinjenih nacija (UN) Madeleine Albright, bivši komandant Savezničkih snaga za Evropu armijski general Wesley Clark, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Sandy Berger i bivši zamjenik direktora CIA John Gannon.

Dva različita scenarija
U tajnim dokumentima koji su objavljeni u javnosti, američke diplomate 1995. godine raspravljaju o dva različita scenarija za zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini. Jedan od njih predviđa okončanje rata mirovnim sporazumom 1995. godine, dok se u drugom razmatra opcija trajanja rata i tokom 1996. godine i mjere koje će biti poduzete u tom slučaju. U dokumentima se takođe razmatra mogućnost održavanja referanduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, zatim otcjepljenje ove regije od BiH i prispajanje sa Srbijom, u obliku konfederacije. Međutim, navodi se da se politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić tada usprotivio eventualnom spajanju Republike Srpske sa Srbijom u okviru konfederacije, jer se “plaši gubljenja vlastite moći”. Osim toga, u dokumentima se ukazuje na potrebu da se primjene metode vojne prijetnje i kratkotrajne diplomatske izolacije kako bi se izašlo na kraj sa Karadžićem.

U dokumentima se obrađuju i dešavanja nakon genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine. U dokumentu sačinjenom tri dana poslije genocida u Srebrenici, 14. jula 1995. godine, navedeno je da bosanski Srbi silom evakuišu civile koji žive u Srebrenici i da se nastavljaju sukobi oko grada Žepa, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Oko 300 dokumenata u vezi rata u Bosni i Hercegovini koje je objavila CIA postavljeni su na internet stranici Agencije. Rat u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995 godine, tokom kojeg je poginulo 100 hiljada ljudi, većinom Bošnjaka, okončan je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Suđenja dvojici najvažnijih aktera tokom rata u Bosni i Hercegovini, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, još uvijek traju pred Haškim sudom, gdje se i nalaze u pritvoru. Bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević umro je 2006. godine u svojoj ćeliji, dok mu je trajalo suđenje pred Međunarodnim krivičnim sudom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO