CeSID: Izbori su sve bliže!

marko-blagojevic-mcb

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević izjavio je da je, kako vreme prolazi, sve izvesnije da će zajedno sa izborima u Beogradu biti održani i vanredni parlamentarni izbori, što bi se, kako je ocenio, isplatilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Blagojević u razgovoru za “Večernje novosti” ocenjuje da vremena za raspisivanje izbora ima, a s obzirom na zakonske rokove, dodao je, republički izbori mogu biti raspisani i do sredine januara, pa da građani istovremeno biraju i prestoničku i republičku vlast.

Programski direktor CeSID-a je rekao da u prestonici SNS ima 10 odsto više podrške nego ranije, a demokrate 10 odsto manje, dok na republičkom nivou SNS ima 42 odsto, a DS 11 odsto.

Na pitanje postoji li mogućnost da se poveća broj apstinenata i da li su građani zasićeni politikom, Blagojević je podsetio da birače uvek više interesuju republički izbori nego lokalni, navodeći da ne veruje da će izlaznost biti manja nego na prošlim izborima.

Kada je reč o izborima u Vojvodini, on je naveo da su izbori u pokrajini manje verovatni, ali da nisu nemogući.

“U Vojvodini apsolutni gospodar je opozicija. Demokratska stranka ima 59 poslanika, a za većinu joj treba 61. Da bi u Skupštini Vojvodine nastupila kriza koja bi vodila raspisivanju izbora, potrebno je da sadašnji koalicini partneri povuku podršku i da DS ne može ili neće da nađe novog koalicinog partnera. Moguće je da se Mađari povuku, a da sa Ligom ne može da se postigne aranžman, te da demokrate nemaju kud nego na izbore”, smatra Blagojević.

Prema njegovim rečima, na pokrajinskim izborima naprednjaci bi prošli mnogo bolje nego na prethodnim izborima u Vojvodini.

Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO