BMW ipak preduhitrio Audi

Vozači novog BMW-ovog modela i8 prvi će izaći na put naoružani laserskim farovima.

Na ekskluzivnoj ceremoniji u Minhenu, osmoro prvih srećnika je dobilo ključeve svojih i8, a BMW je postao prvi prozivođač automobila koji je izbacio vozilo sa laserima.

Iz BMW-a su najavili da će to učiniti u avgustu, ali nakon što je Audi “zapretio” da će specijalna verzija R8 LMX izaći na drumove već prvih letnjih dana, njihovi rivali su požurili sa laserskom tehnologijom.

15733992425395991f78a8f665864490_640x42685

BMW ističe da u poređenju sa LED farovima, laserski troše 30 odsto manje energije i znatno bolje osvetljavaju put. Ako se koristi za duga svetla, laserska tehnologija omogućava osvetljavanje puta i do 600 metara ispred vozila, što je dva puta više u odnosu na domet LED dugih svetala.

Uz to, laserski farovi neće zaslepljivati vozače koji svojim automobilima dolaze u susret, jer će poseban sistem koji funkcioniše zajedno sa prednjom kamerom, kontrolisati svetlosni snop.

Pored toga što su energetski efikasniji i snažniji, laserski farovi su desetak puta manji od standardnih što znači da zahtevaju znatno manje prostora za instaliranje.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO