Bh. haker kao u filmskom scenariju ukrao 400.000 KM

20130914-131812.jpg

Peteročlana skupina izvela je nedavno u Zagrebu računalnu prijevaru po filmskom scenariju prebacivši u nekoliko ilegalnih transakcija čak 1,8 milijuna kuna (oko 400.000 KM) s računa jedne firme na privatne račune.

Iako tvrde da je u prijevari sudjelovalo pet osoba tužiteljstvo je objavilo da su im dva člana skupine nepoznata, dok je dvoje u bijegu, javlja Hina.

Jedinom dostupnom osumnjičenom, 20-godišnjem cyber kriminalcu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na druge sudionike, dok je protiv dvoje poznatih ali nedostupnih, među kojima je i jedna žena, zatvor određen i zbog bijega.

Među trojkom protiv koje je određen istražni zatvor je i 31-godišnja Hrvatica te 22-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine za kojega tvrde da je oranizator skupine.

Tužiteljstvo skupinu tereti da su 5. septembra izmijenili podatke računalnog sustava te obavili više novčanih transakcija kojima su s bankarskog računa jednog trgovačkog društva, prebacili milijunski iznos na svoje, ranije otvorene račune. Nije poznato je li policija pronašla novac kojeg su ukrali.

Za kazneno djelo kompjuterske prevare sa znatnom materijalnom štetom hrvatski zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO