Barak Obama: Mudžahidi u Iraku i Siriji su prijetnja cijeloj regiji i Sjedinjenim Državama ?!

71

Predsjednik Obama je obećao da će pomoći borbu protiv sve aktivnije Al-Kaide u Iraku ali nije najavio obavezivanje na pomoć koju je tražio šiitski premijer iračkog režima Nuri al-Maliki, izvještava Al-Arabiya.

“Na nesreću Al-Kaida je još aktivna i njena aktivnost je porasla u poslijednje vrijeme,” rekao je Obama na kraju dvosatnog sastanka. “Mi smo puno razgovarali o tome kako mi možemo zajedno raditi da suzbijemo tu terorističku organizaciju koja djeluje ne samo u Iraku, nego također predstavlja prijetnju cijeloj regiji i Sjedinjenim Državama.”

Al-Maliki je odbio da razgovara o detaljima njegovog zahtjeva za američku pomoć ali je rekao da je sastanak bio “veoma pozitivan.” “Pričali smo o načinu suprostavljanja terorizmu i imali smo sličan pogled i slične ideje,” rekao je šiitski premijer.

Sjedinjene Države već pružaju vojnu pomoć šiitskom iračkom režimu, kojeg su instalirali u Iraku nakon svrgavanja Sadama Huseina. Šiitski režim u Bagdadu je zaostavština nepopularnog rata koji je koštao Ameriku više od 700 milijardi američkih dolara. Bijela kuća je rekla da je, nakon povlačenja, poslala vojnu opremu i oružje prijateljskoj šiitskoj vladi u Bagdadu, a među opremom su avioni, helikopteri, patrolni čamci i baterije projektila zemlja-zrak.

Posjeta Malikija Obami je prva posjeta od decembra 2001, kada je lider iračkog režima došao u Vašington šest dana prije nego što su se povukle zadnje američke trupe, dodaje se u izvještaju arapskog sajta.

Na prvi pogled nigdje se ne navode mudžahidi Sirije kao prijetnja koju spominje Obama nego samo irački mudžahidi. Međutim dobro je poznato da je Al-Kaida u Iraku koju spominje Obama sada organizacija koja se naziva Islamska država u Iraku i Šamu i nemoguće je gledati je odvojeno zbog toga što imaju jednog vođu i što djeluju kordinirano kao jedna država u državama tj. u Iraku i Siriji.

Dok Obama izražava veliku zabrinutost Sjedinjenih Država po pitanju konstantnog rasta snage i broja mudžahida, s druge strane vidimo ovaj jasan savez i vapaj rafidijske šiitske vlade u Iraku za pomoć od njihovih dugodogodišnjih američkih prijatelja.

Pored njih, svijet je iznenađen naglom šutnjom koja je nastupila nakon velikih “prijetnji” koje su stizale na račun Asadove vlade na prvom mjestu od Amerike. Više se apsolutno ne spominje Asadov režim u lošem kontekstu od strane američke vlade i američkih medija.

Treći u nizu jeste Iran koji se iz dana u dan sve više zbližava sa Amerikom u toj mjeri da je novi predsjednik Rohani dočekan cipelama u Teheranu, što samo po sebi govore da je to zbližavanje postalo jasno i njegovom narodu.

Četvrti ugao šiitskog četverougla jeste organizacija koja sebe naziva Hizbullah, koji nikada nije ni bio problem za Ameriku. A zašto bi i bio? Dok s jedne strane grlati Nasrullah prijeti cionističkom režimu u Palestini, s druge strane njegovi vojnici kolju sunitsku djecu u Siriji i ubijaju svakog suniju.

Dakle, iz dana u dan i najtvrdoglavijem čovjeku postaje jasno da šijje zapravo nisu nikakav neprijatelj Amerike, a još manje “Izraela“, već aktivno sa njima sarađuju u borbi protiv muslimana, kao što su to radili i stoljećima ranije, podržavajući mogole, tatare i krstaše u borbi protiv hilafeta.

Pa ima li ko razuman da bi pouku primio?

SandzakHaber.net

izvor(i): Agencije | Put Vjernika |

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO