“Babo” je omiljeni žargonski izraz – mladih Nemaca! video

Reč “babo” pobedila je na izboru za omiljenu žargonsku reč među mladim Nemcima za 2013. godinu. Prema navodima izdavačke kuće “Langenšajt”, taj izraz osvojio je 48 odsto glasova i tako porazio pozajmljenicu “fejm” iz engleskog jezika.

+

Žiri sastavljen od 14 mladih ljudi i novinara odlučio je da na izboru za omiljenu žargonsku reč pobedu zaslužuje ona koja označava “šefa ili vođu na turskom jeziku”, kako je preneo “Velt”.
Pobednička reč postala je popularna zahvaljujući hitu “Chabos wissen, wer der Babo ist” (Klinci znaju ko je glavni) nemačko-kurdskog repera koji se predstavlja kao “Haftbefehl” (nalog za hapšenje).

 

 

 

Drugo mesto zauzima engleska reč “fejm” (fame) koja se koristi u izvornom obliku i označava nešto ili nekog poznatog. Na trećem mestu je nemačka reč za “solidan”, koja se koristi kao sinonim za “super” i “opušten”.

 

Žiri je izjavio da je prijatno iznenađen činjenicom da je žargon mladih Nemaca multikulturan, prenosi “Dojče vele”.

 

“U svakodnevnom žargonu kod mladih u Nemačkoj, babo znači šef. Reč navodno potiče iz turskog jezika, mada je u zvaničnim rečnicima nema. Ipak, u istočnoj Anadoliji, svako zna da je babo otac”, naveo je “Badiše nojste nahrihten”.

 

VIDEO > Hit koji je popularizovao izraz “babo”:

http://youtu.be/ve1RgXPWTdk

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO