Angelina Jolie plakala u Potočarima – foto

Srebrenica – Nakon učešća na konferenciji “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira” Jolie i Hague su se helikopterom uputili u Srebrenicu. Letjelica je aterirala nedaleko od Memorijalnog centra “Potočari”.

 

Angelina se sastala i sa predstavnicama Udruženja “Majke Srebrenice”, gdje je razgovarala sa silovanim ženama. Dokazana humanitarka nije mogla sakriti emocije i plakala je gledajući slike strave i užasa u Spomen-sobi u Potočarima.

Nakon sastanka sa predstavnicama Udruženja Jolie i Hague položili su cvijeća u Memorijalnom centru Potočari, te napustili Srebrenicu.

 

Predsjednicaa Udruženja “Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović izjavila je za Agenciju Fena da su tokom sastanka sa Hague i Jolie tražile pomoć za BiH.

-Tražili smo da se pomogne BiH. Tražimo da se pomogne Srebrenici, jer je Srebrenica zaslužila da joj se pomogne. Jedina pomoć koja nam je nepohodna je ekonomska, da se Srebrenica oporavi kako bi opstala – izjavila je Mehmedović.

Istaknula je da su tokom sastanka tražili i da se pomogne u daljnoj izgradnji Memorijalnog centra.

Mehmedović je navela da su dobili odgovor od ministra vanjskih poslova Velike Britanije da je jako važno da država bude funkcionalna, a Jolie je obećala da će pomoći da se podrži ono što su tražile majke Srebrenice.

Jolie je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i u suzama obišla centar.

Prilikom posjete Potočarima nije davala izajve novinarima.

 

Inače, Jolie i Hague su stigli u Sarajevo privatnim letom jučer oko 17 sati. Jolie je izjavila da je došla u našu zemlju kako bi se sastala sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u BiH.

izvor,Avaz

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO