Ahmet Davutoglu za TRT: Izjava premijera Erdogana izvučena je iz konteksta

Ministar spoljnjih poslova Turske Ahmet Davutoglu gostujući sinoć u emisiji na TRT-u na pitanje novinara o zatezanju odnosa između republike Srbije i republike Turske rekao je da je Premijer Turske Erdogan prošle sedmice boravio na Kosovu i na Prištinskom aerodromu rekao da je “Kosovo naša druga kuća” i ta izjava je od strane nekih grupa iskrivljena.

20131027-160003.jpg

Ministar Davutoglu je preneo da se u jutarnjim časovima čuo sa svojim kolegom Mrkićem i da je nakon toga pregledao govor Premijera Erdogana u celosti.
On kaže da je premijerov govor od strane određenih krugova u Srbiji iskrivljen i da je premijer u govoru pominjao upravo suživot svih naroda na prostoru Balkana i nije niti jedan od naroda podržao u borbi protiv nekog drugog.

Rečenicu: “Turska je Kosovo a Kosovo je Turska” koja odražava bliskost preveli su na Srpski jezik na način koji republiku Tursku predstavlja kao kolonijalnu silu sa neoosmanskim pretenzijama.
“Ja sam uvaženom prijatelju rekao da mi kada smo i u Beogradu kažemo da se osećamo kao da smo kod svoje kuće. I Beograd je kao i Prizren i Priština grad koji posebno volimo. I Srpski narod kao i Albanski narod vidimo kao prijateljski i želimo da i sa jednima i drugima unapredimo saradnju. Ponekad može da se izvuče deo gvoora iz konteksta i da se prikaže kao određena kriza, ali imamo dovoljno iskustva da prebrodimo i ovakve situacije. Svi smo svesni da po pitanju Kosova postoje razlike u sagledavanju situacije i obe strane su nastavile saradnju prihvatajući ove razlike u stavovima i nikako Turska strana ne može koristiti nostalgične kolonijalne fraze, ali kada želimo da iskažemo bliskost onda ćemo koristiti najtoplije reči. Uvaženi premijer je koristio ovakav jezik želeći da iskaže bliskost” zaključio je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Ministar je još dodao da će u svakom smislu podržati dijalog između Beograda i Prištine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO