5 ustanova koje izluđuju građane

eko-opstine

Novi Pazar / Beograd – Na osnovu ankete koju je napravio list “24 sata” građani se svakog dana u kontaktu sa državnim ustanovama osećaju poniženo. Građane najviše nervira 5 ustanova.
Umesto da im olakšaju život i potrude se da građani završe posao brzo i jeftino, birokratije svih fela i besmislenih procedura ima sve više. Zbog toga su “24 sata” napravile anketu, na osnovu koje su napravili listu institucija koje najviše “nerviraju” građane.

1. Domovi zdravlja i klinički centri – 58 odsto

“Od svih institucija koje građanima najviše “kidaju živce” ubedljivo prvo mesto, bez premca, poneli su domovi zdravlja, klinički centri i ostale ustanove zdravstvene zaštite gde su čekanja duga, nerviranja svakodnevna, zaposleni bahati, lenji i nezainteresovani. To, naravno, ne znači da su svi takvi i da nema uslužnih i predusretljivih medicinskih sestara i lekara, već je generalni utisak da je zdravstvo, u organizacionom smislu, katastrofalno. Ministarstvo zdravlja treba pod hitno da počne nešto ozbiljno da radi”, navodi se na sajtu “24 sata”.

2. Sudovi – 10 odsto
“Posao za koji je potrebno desetak minuta službenici često mogu pretvoriti u noćnu moru. Ko nije imao posao sa sudovima, taj ne zna šta je pakao. Od običnog overavanja kupoprodajnog ugovora, preko parnica, ostavinskih rasprava do tužbi i krupnijih sudskih procesa, pisac Franc Kafka bi imao materijala za tomove i tomove novih i sve inventivnijih priča o tome kako mali čovek može da pogubi sve živce, potroši mnogo para, ne završi posao, i na kraju ispadne kriv”, piše list.

3. Centri za socijalni rad – 8 odsto
“Na sreću, većina ljudi nikad nema kontakt sa centrima za socijalni rad. Oni, međutim, koji traže od njih zaštitu, neće je dobiti. Zatvoreni u kancelarije, zabijenog nosa u paragrafe koji im ‘ne daju dovoljno nadležnosti’, uz obaveznu kuknjavu da nemaju para, bez ikakve samoinicijative, radnici ovih službi pojave su uvek kad je prekasno, iako su na vreme upozoreni. Stignu kad je neko dete već stradalo, neka žena na smrt pretučena ili je neki psihotični usamljenik zapalio zgradu.”

4. Katastar nepokretnosti – 6 odsto
“Probajte da uknjižite poslovni objekat, stan, kuću, plac… Meseci maltretiranja, stotine evra potrošene na dokumenta, veštake, takse… Državna služba koja je od Svetske banke dobila milione evra da popiše nepokretnosti u jednoj tako maloj zemlji kao što je Srbija, nije uradila ništa. Deset i više godina nisu u stanju da naprave valjanu evidenciju. Legalizacija je za njih tek pravi problem, nisu dobacili ni do dvocifrenog procenta rešenih slučajeva. Naravno, oni za to nisu krivi”, navodi se dalje.

5. Građevinska odeljenja u opštinama – 4 odsto
“Treba vam građevinska dozvola? Spremite se za hiljade evra troškova, mesece čekanja, na obilaske desetak institucija, s neizvesnim ishodom jer možda nećete dobiti sve saglasnosti i onda ste džaba krečili. Trebaće vam pare za arhitektonski biro koji će raditi glavni projekat, saobraćajce, vatrogasce, katastar… i sve druge takse i izlaske na teren. Procedura dobijanja građevinske dozvole, bilo da se traži za neki veći objekat, adaptaciju kuće ili za obično zatvaranje terase, nateraće vas da odustanete”, zaključuju listu “24 sata”.

sandzakhaber / izvor: 24sata.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO