4. februar – Međunarodni dan borbe protiv raka

Maligni tumori su, prema mišljenju nekih stručnjaka, kuga i pošast 21. stoljeća. Međutim, zahvaljujući napretku u medicini i tehnologiji, moguće su pobjede i nad ovim neprijateljem ljudskog zdravlja.

Pravovremena dijagnoza i adekvatne preventivne mjere su veoma važni faktori u borbi protiv raka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godišnje od raka oboli oko 14 miliona ljudi, širom svijeta. Procjene su da će se ova brojka do 2025. godine, nažalost, povećati na 20 miliona.

No, činjenica je da rak nije nepobjediva bolest. Naprotiv, maligne je tumore moguće poraziti ukoliko se dijagnoza ustanovi na vrijeme, a spriječiti ili umanjiti rizik zdravim načinom življenja.

U toku su i opsežne naučne studije s ciljem pronalaska preventivnih vakcina i lijekova.

Međunarodna agencija za istraživanje raka, sa sjedištem u Francuskoj, jedan je od brojnih centara koji se bavi istraživanjem malignih oboljenja. Agencija trenutno posjeduje više od šest miliona uzoraka različitih maligniteta. Centar se ne bavi samo izučavanjem malignih stanica, već i strukturom ćelija zdravih ispitanika.

Takve ćelije se čuvaju na temperaturi -196 stepeni Celzijusa, a iz njih se mogu dobiti informacije o životnom stilu, prehrambenim navikama i životnoj dobi ispitanika. U slučaju da neko od ispitanika oboli od raka, vrši se upoređivanje ranije uzetih uzoraka – zdravih ćelija. Izvršena komparacija je korisna u kreiranju plana prevencije nastanka tumora.

Robot nazvan “Cyberknife”, koji se koristi u radioterapiji, fokusira zrake na oboljela tkiva, “gađajući” tumorske stanice, bez štete po zdravi dio tkiva.

Stručnjaci upozoravaju cijelu populaciju:
– kontrolišite tjelesnu masu kroz redovnu fizičku vježbu,
– hranite se obrocima koje pripremate kod kuće i izbjegavajte procesiranu hranu,
– izbjegavajte šetnju po jakom suncu, ukoliko ne nosite adekvatnu zaštitu
– držite se podalje od duhana i alkohola.

sandzakhaber / izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO