Tutin – Sporazum kojim će SDP I SNS ući u vlast u Tutinu potpisan je danas u toj opštini koja je treća po redu u Sandžaku gde, nakon potpisivanja Deklaracije SDA I SDP vrše zajedno vlast.

U Kući mira u Tutinu potpisani su sporazumi o saradnji i učešću u vlasti u toj opštini između Stranke demokratske akcije Sandžaka i Sandžačke demokratske partije. SDA Sandžaka je isti sporazum potpisala i sa Srpskom naprednom strankom. Dvije najjače bošnjačke stranke SDA Sandžaka i Sandžačka demokratska partija implementirale su do sada Deklaraciju potpisanu 20. decembra još i u Novom Pazaru i Sjenici.

Sporazum o saradnji i učešću u vlasti u Tutinu ispred Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije Sandžaka potpisali su predsjednici Opštinskih odbora dvije najjače bošnjačke poltičke partije Safet Derdemez i Kenan Hot. Na svečanosti je više puta istaknuto da je cilj vlasti koju od danas čini Sandžačka demokratska partija ekonomski napredak i razvoj Tutina kroz mnoge razvojne i infrastrukturne projekte te očuvanje mira i unapređenje međunacionalnih odnosa i saradnje.

”Danas smo postigli veliku pobjedu ali bez borbe. Ja se zalažem za takve pobjede. Prvi put smo pobjedili sebe. Ovim sporazumom koji smo potpisali sa SDP mi smo pobjedili sebe i želja je da još brže omogućimo razvoj i prosperitet Tutina a sa ovim ljudima to postižemo sigurno”, rekao je predsjednik Predsjedništva SDA Sandžaka Šemsudin Kučević.

Na svečanosti je ocijenjeno da je Sandžačka demokratska partija u poslednje vrijeme bitan politički faktor i u Tutinu, te da će ta partija na funkcije koje su im ovim sporazumom pripale imenovati najstručnije i najsposobnije ljude.

”Opština Tutin ima puno problema, zajedničkim snaga nadam se da ćemo ih riješiti. Mi imamo našeg potpredsjednika Vlade i ministra Rasima Ljajića koji će puno toga uraditi i za Tutin. Veliku podršku ima I Šemsudin Kučević I ja vjerujem da će uz pomoć ova dva čovjeka u Tutinu krenuti period preporoda”, rekao je predsjednik OO Sandžačke demokratske partije Tutin Safet Derdemez.

“U Sandžačkoj demokratskoj partiji se radujemo da je posle Novog Pazara i Sjenice potpis i pečat na jedinstvo i saradnju dvije najjače bošnjačke partije stavljen i ovdje u Tutinu. Ovakav vid saradnje garant je prosperiteta Tutina i Sandžaka”, rekao je predsjednik GrO SDP Novi Pazar Husein Memić.

Sporazum sa SDA Sandžaka o saradnji i učešću u vlasti u Tutinu potpisao je predsjednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Rade Petrović.

Svečanosti povodom potpisivanja sporazuma prisustvovali su predstavnici opštinskih odbora Sandžačke demokratske partije iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, predstavnci SDA Sandžaka i Srpske napredne stranke, predsjednik IO SNS Darko Glišić, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović i direktor EPS Saša Stefanović.

Podsećamo, predsjednici SDA Sandžaka i SDP Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović potpisali su 20. decembra prošle godine Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku. Jedna od 13 tačaka ovog dokumenta navodi da će ove dvije stranke omogućiti obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih.

Poštujući Deklaraciju, SDA Sandžaka je postala dio vlasti u Novom Pazaru, a prije toga SDP je postala dio vlasti u Sjenici.

Nakon Novog Pazara i Sjenice, Tutin će biti grad u kojem će dve najjače bošnjačke stranke ozvaničiti svoju saradnju na lokalnom nivou a sve na osnovu Deklaracije koja je potpisana u Novom Pazaru.

SDP i SDA će od danas vršiti zajedno vlast u toj opštini.

Kako saznajemo, nakon Tutina, na redu je Prijepolje gde se već intenzivno vode razgovori oko zajedničkog nastupa u toj opštini.