Bivša tajna agentkinja Centralne obaveštajne agencije Valeri Plejm Vilson pokrenula je kampanju za prikupljanje milijardu dolara za kupovinu Tvitera kako bi predsedniku SAD-a Donaldu Trampu zabranila pristup toj društvenoj mreži.

“Ukoliko rukovodioci Tvitera ne žele da ugase Trampovo nasilje i mržnju, onda je to na nama”, napisala je, koristeći hashtagove #BuyTwitter i #BanTrump.

Na stranici “GoFundMe”, gde prikuplja sredstva, Vilson upozorava da Trampove objave na Tviteru “štete državi i navode ljude na pogrešan put”.

U kampanji započetoj 18. avgusta do danas uspela je da prikupe skoro 80.000 dolara.

Budući da je kupovna vrednost Tvitera 12,3 milijarde dolara, Vilson ne bi bila u mogućnosti sama da odlučuje o pitanjima poput ovih, ali bi kao značajan akcionar imala određen uticaj u kompaniji.

Tviter se nije oglašavao povodom pomenute kampanje.

Vilson je napustila CIA 2005. godine nakon što je njen identitet procureo u medije posredstvom zvaničnika u administraciji Džordža Buša 2003. godine. Veruje se da je curenje informacija bilo s ciljem da se diskredituje njen suprug Džo Vilson, bivši diplomata koji je kritikovao Bušovu invaziju na Irak.

N1