Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić bi voleo da kaže da Srbija treba da se odrekne Kosova, ali se plaši da bi neko u tom slučaju predložio – onda nam dajte Republiku Srpsku, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Iz tog razloga, Zukorlić i otvara priču kako je, navodno, opasno da se Banjaluka uključi u unutrašnji dijalog o KiM i preti nekakvim raspakivanjem regiona – rekao je Dodik, odgovarajući tako na kritiku lidera BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića i bivšeg gradonačelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koji su optužili predsednika RS za provokacije i “udar na teritorijalni integritet BiH“.

– Ni on, ni drugi bošnjački lideri, ne mogu ništa da raspakuju, samo pokušavaju da podignu svoj značaj – izjavio je Dodik za jedan beogradski list.

Na pitanje da li očekuje da Banjaluka dobije poziv da se uključi u dijalog o Kosovu, Dodik odgovara da je to unutrašnja stvar Srbije

– Stav RS je poznat: ne priznajemo nezavisnost Kosova, nismo dozvolili da ga prizna BiH, naša politika je čvrsta i u RS o tome postoji konsenzus. Naravno, uvek ćemo pratiti zvaničnu politiku Srbije – izjavio je Dodik.

Zukorlić je za bošnjački portal Ins.ba. pozdravio hrabrost predsednika Aleksandra Vučića da “otvori“ pitanje Kosova, ali i upozorio da su ideje nekih političkih aktera o uključivanju Republike Srpske u unutrašnji dijalog o Kosovu veoma opasne.

On je, međutim, ukazao da u Srbiji “postoje neka promišljanja da u dijalog i rešavanje pitanje statusa Kosova treba uključiti i pitanje RS“, te upozorava da je neprihvatljivo razmišljati na način da jedan deo teritorije ili uticaja na Kosovu može ili treba da se kompenzuje ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Svako povezivanje RS i Kosova znači direktan atak na teritorijalni integritet BiH – rekao je Zukorlić.