Prijepolje – Milovanu Langoviću, poljoprivredniku iz sela Donje Babine iz okoline Prijepolja za nekoliko dana uginulo je sedam ovaca usled bolesti, kako kaže, koju je u njegov tor donelo jedno od zaraženih jagnjadi, čiju kupovinu je subvencionisala lokalna samouprava.

Međutim, tu nije kraj, kako Sandžakhaber saznaje, cena jagnjeta koje je opština Prijepolje kupila od dve firme, jedne iz Novog Pazara i druge iz Sjenice bila je oko 220€ što dobroupućeni kažu da je prevelika cena skoro pa duplo, stočari kažu da cena jagnjeta ne može da bude veća od 110€.

U njegovom stadu su još tri teško obolele ovce koje, priča on, imaju iste simptome kao i životinje koje su uginule.

– Bio sam jedan od dvadesetak stočara iz Prijepolja koji su na javnom pozivu izabrani za subvencionisanu nabavku jagnjadi, u čemu je opština učestvovala sa 90, a mi sa 10 odsto sredstava. Dobio sam 11 jaganjaca koje sam 14. jula doterao iz Novog Pazara – priča Langović za „Blic“.

Jedno od tih jaganjaca, nastavlja on, uginulo je posle šest dana, a nedugo zatim počele su da obolevaju ovce koje je već imao u stadu. Za četiri dana uginulo mu je sedam ovaca.

– Veterinari su mi rekli da je posredi bolest ektima koja je, kažu, izlečiva. Čuo sam da su se razbolevale i ovce pojedinih ljudi koji su takođe prošli na konkursu za subvencionisanu nabavku jagnjadi, ali njima nijedna životinja nije do sada uginula. Ne razumem šta se dešava, moje ovce su A klase, uredno su vakcinisane, za njih sam i dobijao nagrade na izložbama – navodi domaćin iz Donjih Babina.

Za lečenje uginulih i tri još uvek žive, ali bolesne ovce, potrošio je 20.000 dinara. Zvaničan izveštaj veterinara još nije dobio, a kada papir stigne, presaviće tabak.
– Tužiću, sigurno, ali još ne znam koga. Jedno je izvesno – zaraza u moje stado je stigla iz drugog tora – kaže Milovan Langović.