Sarajevo – U združenoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je u Zenici zaplijenjeno rekordnih 82 kilograma heroina, te su u popodnevnim satima objavljeni detalji ove akcije.

Kako se doznaje, 19. jula izvršena je kontrola pošiljke koja je u BiH stigla iz Bugarske, te je tom prilikom otkrivena veća količina materije koja je podsjećala na opojnu drogu heroin. Nakon toga, SIPA je posebnim testerima izvršila uzorkovanje materije, potvrdivši da je riječ o heroinu.

“Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja sakrivenog heriona, korištena je specijalistička oprema koju je službenicima UIO donirala Vlada SAD-a putem EXBS-s – Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica, dd posebne pomoći bio je CT – 40 videoskop, a od velikog značaja su bile i obuke koje su prošli službenici Uprave u okviru pomenutog Programa”, ističe se u saopćenju UIO BiH.

Dodaje se i kako je vrijednost otkrivene droge više od 12 miliona KM.

“Posebno ističemo odličnu zajedničku saradnju službenika UIO i SIPA-e, koja je i rezultirala otkrivanjem i zaplijenom rekordne količine heroina na prostoru Bosne i Hercegovine. Zbog nastavka istrage, više detalja u ovom trenutku nije moguće objaviti, te će sve buduće informacije o ovo0m predmetu javnosti biti proslijeđene iz SIPA-e”, zaključuju iz UIO-a BiH.