Odluke Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, koji je odbio da akredituje 13 studijskih programa Univerziteta u Novom Pazaru su konačne, piše Danas.

Taj univerzitet može da se žali Upravnom sudu samo ako smatra da su u postupku akreditacije načinjeni proceduralni propusti. Upravni sud nije nadležan za stručne aspekte odluka Nacionalnog savjeta, koji je kao drugostepeni organ potvrdio mišljenje Komisije za akreditaciju (KAPK) da pomenuti studijski programi ne ispunjavaju akreditacione standarde.
U Savjetu kažu za Danas da će pažljivo pisati obrazloženje svojih odluka, kako se ne bi desilo da na sudu “padnu” zbog tehničkih propusta, što je bio slučaj sa četiri studijska programa tog univerziteta iz prvog ciklusa akreditacije. U ponovljenom odlučivanju, podsetimo, Savet je potvrdio raniju odluku i na nju univerzitet više nema pravo žalbe.
Šta će biti sa studentima Univerziteta u Novom Pazaru pitanje je na koje jučer nije bilo odgovora od nadležnih u toj visokoškolskoj instituciji, niti u Ministarstvu prosvjete, a za razgovor sa novinarom Danasa nije bio raspoložen ni njen osnivač i nekadašnji rektor Muamer Zukorlić.
On je, podsjetimo, krajem septembra kao predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije izjavio da će Univerzitet u Novom Pazaru “dobiti akreditaciju” i da su “njegove diplome i sada validne”, te da je “vlada imala mnogo više osjećaja za potrebe društva nego što su to pokazali pojedini članovi Komisije za akreditaciju”.
Zukorlić je izjavio da je akreditacija u toku i da “postoji jasno izražena volja da se to pitanje konačno riješi”. To je, kako je naveo, posebno važno s obzirom da je riječ o univerzitetu na kojem se školuju pripadnici drugih nacionalnosti.
Na pitanje novinara koliki je uticaj Odbora za obrazovanje da se slučaj Univerziteta u Novom Pazaru reši, Zukorlić je rekao da Odbor s tim nema ništa, odnosno da o akreditaciji odlučuju KAPK u prvom stepenu, a Nacionalni savjet za visoko obrazovanje u drugom, a Odbor jedino može da pokrene pitanje odgovornosti članova komisije koji su se ogriješili o zakon ili pravila, napominjući da će to i učiniti.
I dok se čeka reakcija Univerziteta u Novom Pazaru, kao i Ministarstva prosvjete, upravo iz Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje stižu naznake kako da se ovom univerzitetu pomogne. Predsjednik Savjeta Dejan Popović je na posljednjoj sjednici, na kojoj se odlučivalo o akreditaciji studijskih programa Univerziteta u Novom Pazaru, predložio pokretanje inicijative za izmjenu člana 29 Zakona o strancima, kojim se reguliše trajanje privremenog boravka stranih profesora.
Po tom zakonu oni imaju pravo da borave godinu dana u našoj zemlji i da dobiju još toliki produžetak, dok je jedan od uslova za akreditaciju da ustanova obezbijedi da će nastavnici u stalnom radnom odnosu biti angažovani pet godina. Pojedini članovi Savjeta kažu da Popovićevo izlaganje nije bilo usmjereno na problem Univerziteta u Novom Pazaru već je pomenuto u “nezgodnom trenutku”. Tvrde da zakonsko ograničenje pravi teškoće svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji koje žele da angažuju inostrane predavače i da je smetnja mobilnosti profesora.
Stop za upis studenata
Zakon predviđa da ustanova koja ostane bez akreditacije nema pravo da upisuje studente, a zahtjev za akreditaciju može ponovo da podnese poslije godinu dana. Što se tiče ranije upisanih studenata, oni snose odgovornost jer su započeli studije po programima i u ustanovi koja nije bila akreditovana.
(Danas.rs)

2 KOMENTARA

 1. Svi znaju da je Univerzitet leglo stancovanja novca. Mufto brani ono odakle uzima pare od dece i to zloupotrebljava za politicku kampanju, salon automobila, svaleracije, preskupa odela i plate njegovim lajavcima poput Muratovica, Elme Mavric portale koji se finansiraju i sad sluze za manipulaciju masama neskolovanog kadra. Niko ne voli ovde Beograd vise od NP ali pogledajte jednog doktora nauka sa Drzavnog univerziteta u BG i uporedite sa muftijinim doktorima. To je bruka za grad NP a ne za ovog seljackog faramasona.

 2. Bio sam veoma Iznemadjen kada sam procitao da Mehmet Meta predaje izvesne predmete na Drzavnom Univerzitetu u Novom Pazaru.
  Anime on je zavrsio visu ekonomsku SKOLI u Peci, diplomirao na ekonomskom fakultetu univerziteta u Sarajevu. Dr titulu dobio negde u Ukrajini
  U ovom zemlji u kojoj zivim prilikom dolaska izbeglica iz BIH, drazi sam asistirao sam na “kursu matematike za akademicare”. Veoma sam bio Iznemadjen neznanjem elementarne matematike svrsenih studenata na isti nacin kao i imenovani.
  Njegovim CV nisu nikako adekvatni njegovom znanju i poznavanju srednjoskolskog gradiva iz matematike. Nije mogao da resi lindarna f-ju. Staviti Mehmeta u rangu Cemala Dolicanina i Sefketa Krcica sigurno je ponizenje za ovu dvojicu i smatram jos mnogo predavaca na Univerzitetu u NP.
  Ipak,smatram da skolstvo na Balkanu treba preispitati u korist buducih generacija kako nebi stvorili KADAR NEZNANJA I PROSIRIVALI LAZNE KADROVE i samim tim stvarali bogalje sa glasovitim titulama.
  Zelim puno uspeha u radu Drzavnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Comments are closed.