Mihajlović: Gradnja tipskih kuća za ugrožene u poplavama!

0
74

Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Arhitektonski fakultet u Beogradu u saradnji sa tim ministarstvom izraditi projekte za izgradnju tipskih kuća od 60, 80 i 100 kvadrata za ugrožene u poplavama.

Otvarajući skup “Novi modeli izgradnje stambenih objekata za ugrožene u poplavama” na Arhitektonskom fakultetu, Mihajlović je rekla da je do sada procenjeno da direktna šteta iznosi skoro 600 miliona evra, od čega je 309 miliona na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi dok su lokalne samouprave prijavile štetu od nešto malo manje od 300 miliona evra, ne računajući Obrenovac.

Mihajlović je rekla da se, takođe, procenjuje da indirektna šteta od poplava u Srbiji iznosi oko dve milijarde evra i da se ona odnosi na socijalni, ekološki aspekt, proizvodnju i druge štete koje će pretrpeti naša ekonomija narednih nekoliko godina.

Ona je rekla da je do sada procenjeno da je potpuno uništeno između 800 i 1.200 kuća koje moraju da budu izgrađene do jeseni kako bi ti građani imali gde da žive.

Potpredsednica vlade je poručila da više neće moći da se grade objekti na nebezbednim mestima kao što su obale reka, nedaleko od klizišta i slično.

Ona je dodala da će se prve procene vrednosti štete u Obrenovcu znati do kraja juna, napomenuvši da ta šteta nije mala.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here