UNS: Sloboda medija ugrožena zbog ekonomije

0
60

BEOGRAD – Sloboda medija u Srbiji je ugrožena, jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas, upozorilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) u proglasu povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava sutra, 3. maja.

UNS je pozvao novinare i medijske radnike da sutra od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju proglas ili ga objave na ekranima, onlajn i štampanim medijima, u okviru akcije “Pet minuta gromoglasne tišine”.
“Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja”, navedeno je u proglasu.

Neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao železnički radnici, a plaćeni su slabije od vozača autobusa.
“Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha”, poručili su iz UNS-a.

Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri.
Prema istraživanju UNS-a iz marta ove godine, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri, a 44 odsto samocenzuri. U velikoj meri cenzuri je izloženo sedam odsto kolega, a autocenzuri čak 28 odsto.

UNS podržava provođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti “divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji” i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.

UNS zato zahteva da povlačenje države iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancije da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finansiranje (najmanje u visini dva odsto budžeta lokalnih samouprava).

Parlament, smatraju u UNS, izmenom zakona o privatizaciji da omogući da 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, uz njihovo pravo prvenstva kupovine ostalog kapitala po knjigovodstvenoj vrednosti.

UNS traži da u nacionalnim medijima zaposleni dobiju bez naknade 25 odsto državnog kapitala.

Vlada Srbije treba da na dnevni red konačno stavi izveštaj Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, odnosno o mehanizmu uticaja kontrolora tržišta reklama na uređivački sadržaj medija, i da dokaže da neće jednostavno preuzeti poluge uticaja na medije od prethodne vlasti.

Neophodno je da pravosuđe najzad ujednači sudsku praksu kako se više ne bi dešavalo da sudovi drastično kažnjavaju medije zbog objavljivanja tačnih informacija i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije.

UNS podržava napore nadležnih da najzad pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here