Pazarac koji je spasao staricu iz Obrenovca: Baka Slavna je legenda!

1
84

Neustrašivi Novopazarac Stefan Jaćović nosio nekoliko stotina metara kroz vodu Obrenovčanku Slavnu Lazić (80), koja je dve noći provela na jasenu. Večeras u 20 časova na poratalu alo.rs emitujemo snimak ekskluzivne potresne ispovesti baka Slavne u kojoj ona govori kroz šta je sve morala da prođe kako bi sačuvala živu glavu i šta je sada ostalo od njenog imanja koje je mukotrpno sticala godinama sa svojim suprugom.

 

Neustrašivu baku Slavnu Lazić, koja je dve noći provela na jasenu i izbegla sigurnu smrt od vodene stihije, spasao je isto tako neustrašivi Stefan Jaćović, mladi policajac iz Novog Pazara, pripadnik Policijske brigade u Beogradu. Stefan je baku sa drveta bukvalno na rukama izneo trećeg dana uzastopne evakuacije zarobljenih u Obrenovcu.
– Ekipa u kojoj sam bio je u četvrtak, petak i subotu neprekidno, dan i noć spasavala ljude. Nismo pomišljali na odmor. U subotu ujutru, kada smo našli baku, voda oko nje je bila duboka metar i po. Bio sam u vodi, maltene do grla, u polumraku i po hladnoći. Uzeo sam je u naručje, jer mi je rekla da ne može sama zbog operacije, i nosio je nekoliko stotina metara do najbližeg kamiona – ispričao je juče za „Alo!“ hrabri Stefan Jaćović.

Stefan  Jaćović

Baka me je pitala ko sam
i odakle sam. Odgovarao
sam joj bez pogovora,
iako smo grcali u vodi

Baka Slavna ispričala je da se, bežeći od vodene stihije pod kojom joj je ostalo celo domaćinstvo, popela na jasen i tu provela jedan dan i dve noći. Keceljom se vezala za drvo i tako čekala da je neko spase. Kako kaže, kada su se pojavili spasioci, nije verovala da će nju koja teži 120 kilograma moći neko da odnese, jer je voda bila svuda oko nje. Dodaje da ju je Stefan sa lakoćom preneo na sigurno.

– Spasili smo na hiljade Obrenovčana. Nisam im pamtio lica, ni imena, ali sećam se da me je neko od njih pitao ko sam i odakle sam. Odgovarao sam joj bez pogovora, iako smo grcali u vodi. Tek kada sam stigao kući i video snimak, shvatio sam da je to baka Slavna i prepoznao je. Neverovatno je da je u tom trenutku, kada je spasavala živu glavu, zapamtila bilo šta o meni, a pogotovu da me pomene. Usuđujem se da kažem da je legenda. Drago mi je zbog svakog Obrenovčanina koga smo spasili. A baku bih voleo da upoznam prvom prilikom – dodaje Stefan, koji je i juče bio angažovan na spasavanju u Obrenovcu.

Slavna Lazić (80) postala je simbol volje za životom

Samo on je hteo da me spase!

Slavna Lazić

Baka Slavna provela je na jasenu dve noći i jedan dan, držeći se za drvo kao za život

„Policajac me je uzeo u
naručje i odneo u kola. Ej,
pa nisam ja mala da me
neko tako nosi. A prve
komšije mi nisu pomogle“,
priča za „Alo!“ baka Slavna

Slavna Lazić (80) iz obrenovačkog naselja Veliko polje, postala je heroj, ali i simbol volje za životom, jer je, iako stara i bolesna, bežeći od pomahnitale reke, uspela da se popne na jasen i tako sačuva živu glavu. Baka Slavna je na drvetu provela ceo jedan dan i dve noći dok je nije spasao policajac… A, voda pod drvetom bila je, kako veli starica, duboka čitava tri metra.

– Bila sam u dvorištu kada je nagrnula voda. Ja, kud ću, šta ću, popnem se u senik, ali voda je ubrzo počela da ga ruši. Onda se kroz prozor popnem na tavan od svinjca, ali i tu je voda počela da nadolazi. Sa tavana sam skočila na jasen i ostala dok me nisu spasli – počinje priču Slavna, koja se, od kada su je spasli nalazi u prihvatnom centru u „Kombank areni“. Tu je sa prvom komšinicom Danicom, koju je takođe spasao hrabri policajac iz Novog Pazara. Slavna bi da ide svojoj kući, ali više od svega bi volela da vidi, kako kaže, čoveka koji ju je spasao sigurne smrti.

Pokrali joj imanje
– Ćerka mi kaže da su me komšije poharale. Ukrale ječam, kukuruz… Neće meni ni država ni vlada da pomognu, moram da se vratim i da radim. Vodim sa sobom i Danicu – kaže baka Slavna.

– Bog ga poživeo! Volela bih da ga vidim. Znam samo da je iz Novog Pazara. Kada su došli da me spasavaju, on mi je rekao: „Majka, neću te ovde ostaviti, kad vidim gde si noćila!“. Uzeo me je u naručje i odneo u kola. Ej, pa nisam ja mala da me neko tako nosi. Samo on je hteo da me spase, prve komšije mi nisu pomogle. Hvala mu na tome – kroz plač priča baka Slavna, dodajući da vremena za strah nije bilo i žaleći se jedino na kičmu, koja joj je od tada stradala.

izvor: Alo

– Meni je ovde dobro, ali ja bih da idem kući. Makar na sopstveni rizik. Ako se udavim, udavim. Najavljuju nove poplave. Ali, ako sam ovo preživela, ponovo ću – uverena je Slavna.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here