Nakon 500 godina: Pronađena olupina Kolumbovog broda

0
43

Više od petsto godina otkako se Santa Maria, zapovjedni brod Kristofora Kolumba, skršila o karipske stijene, arheolozi misle da su pronašli njenu olupinu na dnu mora sjeverno od obale Haitija, piše britanski Independent.

“Svi geografski, podvodni topografski i arheološki dokazi uvjerljivo ukazuju da je to olupina Kolumbovog slavnog broda”, rekao je vođa arheološke ekspedicije Barry Clifford, jedan od najpoznatijih američkih podvodnih arheologa.

Ako se njegove riječi pokažu tačnima, bit će to jedno od najvažnijih podvodnih arheoloških otkrića u historiji.

Santa Maria, najveći i zapovjedni brod ekspedicije, na Božić 1492. u oluji je udarila u greben sjeverno od haićanske obale i posada ju je morala napustiti. U jednom obližnjem selu Kolumbo i njegova posada izgradili su manju utvrdu iz koje su se sedmicu poslije s dva preostala broda uputili nazad u Španiju kako bi o otkriću, koje su tada još percipirali kao zapadni put do Indije, izvijestili svoje pokrovitelje, španskog kralja Ferdinanda i kraljicu Izabelu. O lokaciji brodoloma Santa Marije od tada se nije znalo ništa.

Cliffordovu identifikaciju Santa Marije omogućilo je nekoliko prijašnjih arheoloških otkrića. Godine 2003. grupa drugih arheologa pronašla je vjerovatnu lokaciju Kolumbove utvrde, što je Cliffordu omogućilo da, koristeći se informacijama iz dnevnika slavnog moreplovca, pobliže odredi moguće mjesto brodoloma.

Sandzakhaber / izvor: avaz.ba

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here