Građani za ‘’ić’’ // video

2
81

Novi Pazar / Predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta u tehničkom mandartu Esad Džudžević najavio je  dugoročni nacionalni projekat u kojem je predvidjeno da  bošnjaci  iz svojih prezimena odstrane  “nametnute” dodatke  “vić” i “ić”.

Cilj je da, kako objašnjava Đudžević što veći broj  Bošnjaka u  u Srbiji do  narednog popisa stanovništva 2020. godine vrati  svoja prvobitna  prezimena i time  “afirmiše svoje kulturne posebnosti’’

Građani ne podržavaju ovakvu inicijativu koju je najavio Džudžević I komentarišu je nepotrebnom.

Sam Džudžević najavio je promenu prezimena.  Hoće li aktuelni “tehnički” predsednik Saveta u tehničkom mandatu Esad Džudžević biti  usamljeni primer promene prezimena ili  će  njegova  kampanja biti masovno prihaćena   medju Bošnjacima teško je reći   s obzirom na oštre kritike koje na  račun ove inicijative stižu upravo od bošnjačkih političkih predstavnika.

Predsednik SDP-a Rasim Ljajić, u ironičnom tonu predlaže Džudževića za Nobelovu nagradu za inovacije, rekavši da je to je podjednako realno kao i to što oDžudžević predlaže. ’’Na ovakvu stvar, jednostavno, pametan čovek ne može da da ozbiljan komentar – rekao  je Ljajić za „Blic“.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenjuje ovakav potez represijom nad sopstvenim narodom.

Inače, reč je o, za gradjane skupom projektu, jer on znači promenu  ličnih karata, pasoša, ostalih isprava i dokumenata. Za brojnije porodice to bi bili visoki izdaci.

2 KOMENTARA

  1. Bolje je gospodine Dzudzevicu tim ljudima da otvoris neku fabriku ili zemljoradnicku zadrugu da bi radili i nesto zaradili za sebe i decu, nego da im jos nametnes troskove oko zamene prezimena i licnih dokumenata.
    Tesko je i bespotrebno menjati ono sto je istorija i davna proslost,ucio si plusvam perfekat

  2. E moj DžuDžo, divanijo providna, zamajavaš gladni narod.
    Čak ni ime nije važno. Nekad se umesto prezimena koristilo ime oca, čime se potvrdjivao identitet osobe preko babovog imena. Zato su se svi trudili da svojoj deci, u nasledstvo, ostave pre svega čist obraz, da bi neki Esad s ponosom mogao da kaže da je DžuDžov sin tj. DžuDžević ( ić = sin ).
    Bilo bi lijepo da sutra neki Esadić bude ponosan na svog baba.
    Ovim redom teško.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here