Erdogan čestitao godišnjicu osvajanja Istanbula

1
69

Premijer Recep Tayyip Erdogan je uputio čestitku povodom 561. godišnjice osvajanja Istanbula.

Premijer Erdogan je kazao da Istanbul, ostavljen u amanet od strane sultana Fatiha Mehmeda, kao najvažniji poslovni, finansijski, privredni, umjetnički, kulturni i vjerski centar, kako Turske tako i svijeta, svakim danom postaje sve privlačniji, kao i da je osigurao svoju uglednu poziciju među gradovima kulture u svijetu.
U poruci koju je objavio povodom godišnjice osvajanja Istanbula, Erdogan je istakao da je Istanbul, kao jedan od najstarijih cenatara povijesti čovječanstva i sjedište uprave, kulture, umjetnosti, trgovine i religija, kroz vijekove bio domaćin bezbrojnim civilizacijama, pri tom spajajući kontinente, kulture i civilizacije Istoka i Zapada.
Navodeći da je osvajanje Istanbula daleko više od vojnog uspjeha, Erdogan je posljedice ovog događaja ocijenio jednim od najvažnijih uspjeha i najznačajnijom prekretnicom u slavnoj historiji.  “Blagoslovljeno osvajanje” je jedno od najznačajnijih događaja u svjetskoj historiji, rekao je turski premijer.
Premijer Erdogan je istakao da je arhitekta osvajanja, Fatih Sultan Mehmet Han, dokazao da je vojni genije i jedinstvenom borbenom strategijom i tolerantnim načinom upravljanja državom zauzeo mjesto među najvećim liderima na svijetu.
“Istanbul, koji nam je u amanet ostavio sultan Fatih, svakim danom postaje sve privlačniji najvažniji poslovni, finansijski, privredni, umjetnički, kulturni i vjerski centar, kako Turske, tako i svijeta. Izvor inspiracije mnogim pjesnicima, piscima i umjetnicima sa svojom ljepotom, Istanbul je centar umjetnosti, kulture, nauke i obrazovanja. Sa potencijalom u oblasti turizma, međunarodnih kongresa, sajama i sportskih događaja, zauzeo je svoje ugledno mjesto među najvažnijim glavnim gradovima kulture u svijetu. Treći most, treći aerodrom i Kanal Istanbul, čije temelje je postavila naša vlada, projekti su s kojima nastojimo povisiti vrijednost Istanbula kao brend grada. Sa tom idejom, sa zahvalnošću se prisjećamo osvajača Istanbula Fatiha Sultana Mehmeda i njegove slavne vojske, a povodom ovog dana stanovnike Istanbula i sve naše građane naijskrenije pozdravljam od srca.”

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here