Britanac proveo 10 godina skupljajući novac za operaciju dječaka iz BiH

0
104

Britanski vojnik Wayne Ingram, koji je bio dio mirovne misije u Bosni i Hercegovini proveo je deset godina predano skupljajući novac kako bi omogućio operaciju lica za dječaka kojeg je slučajno uočio na ulici. Sakupio je više od 100.000 funti (oko 240.000 KM) i tim novcem platio seriju kompliciranih plastičnih operacija koje još uvijek traju.

Dječak o kojem je riječ je Stefan Savić (14), a on je rođen s teškim deformitetom lica zvanim Tessierov rascjep. Njegove oči bile su razmaknute 4,5 cm više nego uobičajeno, a na licu djeteta nije bilo nosa, piše britanski Daily Mail.

article-2623229-1DAA006D00000578-395_634x663

Nakon zahvata, ljekari su objavili da su uradili odličan posao i da Stefan sada izgleda kao i svaki drugi tinejdžer.

Dr. David Dunaway, koji je vodio ljekarski tim, objasnio je novinarima da je najprije napola izrezao dječakovo lice, oči pomjerio bliže jedno drugom i potom napravio nos. Zahvati su, kako je rekao, prošli jako dobro.

Nekadašnji britanski vojnik kaže da je u dobrotvornu kampanju krenuo potaknut i time što je u to vrijeme imao dva sina Stefanovih godina.

Napisao je pismo i poslao ga na adrese stotina poznatih ličnosti Velike Britanije, ali mu je odgovorio samo David Beckham, mada i on negativno.

Stefanova majka je prenijela ljekarima da je nakon operacije dječak ustao, stao pred ogledalo, pogledao se i rekao: “Ovo je nešto najbolje što mi se desilo u životu”.

Ipak, da bi Stefan mogao imati sasvim normalan život, bit će potrebne još dvije operacije desni i nosa. Ljekari su, čak, bili voljni svoj dio posla uraditi besplatno.

Ipak, ljekarske naknade su bile tek mali dio troškova. Ingram je onda krenuo korak po korak. Na dobrotvornoj fudbalskoj utakmici u Banjoj Luci on je sakupio 6.000 eura.

Onda je njegov mandat u BiH istekao i Ingram se vratio u Veliku Britaniju. Uspio je da u lokalne radnje i na javna mjesta postavi kutije za dobrovoljne priloge i novac je počeo pristizati. Britanci su pokazali da imaju više srca od svojih zvijezda.

Narednik Ingram postao je poznat širom britanskog otoka, donatori su se javljali i dostavljali novac. Posebno ga je dirnula jedna starica koja nije željela da joj se pominje ime, koja je dostavila veliku količinu novca za operacije.

Ingram, koji je postao bolničar, inspiriran je Stefanovom upornošću i hrabrošću i kaže da se veza koju je napravio s dječakom i njegovom porodicom, te s BiH, nikada neće prekinuti.

Sandzakhaber / izvor: Radiosarajevo.ba

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here