Uprkos reakcijama Moshe Feiglin ušao u Mesdžid al-Aksu

0
40

Visoki zvaničnik Uprave za islamske vakufe izjavio je da su u blizini vrata Magribe, na zapadnoj strani Al-Akse, u ranim jutranjim satima pojačane mjere sigurnosti, dodavši : “Nakon par sati u mesdžid je ušao zamjenik predsjednika Knesset-a Feiglin. Unutra se zadržao oko deset minuta i potom napustio to područje”.

Zvaničnik je prenio da su Palestinci koji su se tom trenutku zatkeli u dvorištu Mesdžid al-Akse donosili tekbire u znak protesta zbog Feiglinovog ulaska.
Narodni poslanik iz reda stranke desnog centra Likud, Moshe Feiglin, u izraelskom parlamentu je predložio da Izrael preuzme sigurnosnu dominaciju od Jordana, a njegov pomenuti prijedlog je izazvao rasprave u regionu, prvenstveno u Jordanu i Palestini.
S druge strane, izraelski vojnici su srušili jednu fabriku u selu Bartaa, na zapadu Dženina, uz obrazloženje da ista nije imala dozvolu.
Mještani sela Bartaa su izjavili da su izraelski vojnici upali u selo i srušili fabriku, te da su tamošnji stanovnici upozoreni da je još jedna fabrika u Bartaai došla do faze rušenja.
Selo Bartaa, koje sa Dženinom dijeli “zid razdvajanja”, svjedoči rušenjima fabrika od strane izraelskih vojnika, uz obrazloženje kako nemaju potrebne dozvole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here