Premijer Gazze – Pobjeda (AK Parti) na lokalnim izborima će biti i podrška za palestinsku naciju i njen cilj

0
34

Gazza – Premijer palestinske uprave u Pojasu Gazze, Ismail Hanijeh, izjavio je da se njegov turski kolega, Recep Tayyip Erdogan, zarekao da će “održati obećanje” i raditi na olakšavanju osmogodišnje izraelske opsade Pojasa Gazze.

Njegova tvrdnja je uslijedila jedan dan nakon što je u telefonskom razgovoru čestitao Erdoganu na pobjedi njegove Stranke pravde i razvoja na lokalnim izborima.
“Pobjeda (AK Parti) na lokalnim izborima će biti i podrška za palestinsku naciju i njen cilj,” kazao je Hanijeh na ceremoniji dodjele diploma novopečenim pripadnicima snaga sigurnosti i vojnicima.
Hanijeh je nanovo kritizirao pregovore između palestinske i izraelske strane, posredovane sa strane Sjedinjenih Američkih Država.
Premijer uprave u Pojasu Gazze nije iznenađen što su pregovori nastavljeni u julu 2013. godine, nakon trogodišnje pauze, još jednom dovedeni u pitanje zbog nepoštivanja ranije datog obećanja o puštanju palestinskih zatvorenika, sa izraelske strane.
“Pregovori sa Izraelom su uvijek bili uzaludni,” kazao je Hanijeh. “Nismo iznenađeni turbulentnim ishodom pregovora, što je neizbježan rezultat bilo kakve inicijative pokrenute u odsustvu nacionalnog konsenzusa.”
“Pregovarači su neprijatelju samo omogućili izgradnju dodatnih naselja, učvrstili opsadu Gazze i judeizaciju Kudsa.”
Pojas Gazze je i dalje u grču izraelske blokade nametnute 2006. godine, koja je stanovništvu ove palestinske enklave, koja broji oko dva miliona ljudi, uskratila osnovne životne potrepštine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here