Novi snažan zemljotres potresao Čile

0
76

Snažan zemljotres, jačine 7,8 stepeni Rihterove skale potresao je noćas severne delove Čilea, dan nakon što je istu oblast potresao zemljotres od 8,2 stepena u kom je šest osoba poginulo.

Posle potresa objavljena je opasnost od cunamija, koja je u međuvremenu povučena.

Prvobitno je naređena evakuacija stanovništva, ali je posle povlačenja opasnosti od cunamija čileanska služba za vanredne situacije navela da “ljudi mogu da se vrate kućama”.

Kako su prenele agencije, evakuisana je bila i predsednica Čilea Mišel Bašele.

Zasad nema izveštaja o eventualnoj šteti ili žrtvama.

U zemljotresu jačine 8,2 stepena Rihterove skale koji je u noći između utorka i srede pogodio severnu obalu Čilea, poginulo je šest osoba.

U pogođenoj oblasti nije pričinjena znatna šteta, ali su klizišta blokirala pojedine puteve, struju nije imalo na hiljade ljudi, jedan aerodrom je oštećen a nekoliko objekata zahvatio je požar.

Zemljotres je bio veoma snažan a zatresao je, ekvivalentnom jačinom od 4,5 Rihtera i glavni grad Bolivije udaljen 470 kilometara. U prvih nekoliko sati, usledilo je 10 naknadnih potresa, među njima i jedan jačine 6 stepeni Rihtera.

Zemljotres je zatresao i moderne zgrade u Peruu i bolivijskoj prestonici La Pasu.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju u februaru 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, od 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here